17 °c

Fransa'da "Ordu Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi"nin tanıtılması

ORDU (AA) - Ordu Valiliği ve Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD) işbirliğiyle başlatılan ve Fransa'da tanıtılan kırsal ve ekonomik kalkınma projesi için değerlendirme toplantısı yapıldı. Altınordu ve Piraziz belediyeleriyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün de desteklediği projenin geçen hafta Fransa'da yapılan tanıtım gezisi için ilgililer...

Ekonomi Haberi
Fransa'da Ordu Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesinin tanıtılması
Fransa'da "Ordu Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi"nin tanıtılması

ORDU (AA) - Ordu Valiliği ve Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD) işbirliğiyle başlatılan ve Fransa'da tanıtılan kırsal ve ekonomik kalkınma projesi için değerlendirme toplantısı yapıldı.

Altınordu ve Piraziz belediyeleriyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün de desteklediği projenin geçen hafta Fransa'da yapılan tanıtım gezisi için ilgililer, Altınordu Belediyesi Meclis Salonu'nda toplandı.

KARAD Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Selin Şenocak, yaptığı konuşmada, projeye destekleri olan kurumlara teşekkür etti.

Proje başlangıcında Ordu'nun mahalleleri dolaştıklarını dile getiren Şenocak, uzak bölgelerde yaşayan hanımların büyük desteğe ihtiyaç duyduklarını ve asıl onlara ulaşmayı hedeflediklerini aktardı.

Şenocak, Ordu'ya içerisinde eğitim merkezi, uygulama ve üretim alanı bulunan bir tesisin kurulacağını belirterek şöyle konuştu:

"Fransa Büyükelçiliği aracılığıyla Fransızları bölgemize davet ettik. Bölgemize gelip inceleme yaptıktan sonra büyük bir potansiyel gördüler. Dediler ki, 'Bu toprakta yetişmeyecek hiçbir ürün yok. Siz bakir kalmış topraklara sahipsiniz'. Fransızlar potansiyeli gördükleri için bu projeyi iki ülkenin işbirliği haline getirdiler. Bu proje şimdi Türkiye ve Fransa'nın tarım bakanlığıyla işbirliği içerisine girmiş durumdadır. Bunun yanında Fransa Kalkınma Ajansı da bu projeyi destekliyor. Biz markalaşmak istiyoruz. Bir Karadeniz markası oluşturmak istiyoruz. Bu markalaşmaya meyveler ile başlamak istiyoruz. Fransa Kalkınma Ajansı'nın da destekleriyle bir merkez oluşturacağız. Bu merkezin adı 'Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Merkezi' olacak. Türkiye'de bir ilki başaracağız."

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ise Ordu ekonomisine katkı sağlayacak her türlü çalışmaya destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Fransa'da tarım ve tarıma dayalı sanayi ile ilgili gezi yaptıklarını anımsatan Tekintaş, "Aslında yaptığımız tespitlerin ilimiz ve bölgemiz için nasıl bir kazanıma dönüşebileceğini kendi içimizde değerlendirdik. Bizler yerel yöneticiler olarak Ordu Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere bulunduğumuz konumda nasıl bir katkı sunabiliriz, yöremizin gelişimine, değişimine, turizm ve hizmet sektörü ile tarıma nasıl katkı sunabileceğimiz konusunda tespitler gerçekleştirmeye çalıştık." dedi.

- "Önemli kazanımlar elde ettik"

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz da Fransa ziyaretinde önemli kazanımlar elde ettiklerine işaret etti.

Yılmaz, oldukça faydalı bir Fransa gezisi gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, "Geçtiğimiz hafta Fransa'da gerçekleştirdiğimiz temaslar neticesinde bizim ülkemizde yapılan uygulamalar ile Fransa'daki yapılan uygulamaları karşılaştırma değerlendirme fırsatı bulduk. Önemli kazanımlar elde ettik. Bizde olmayan, eksikliğini duyduğumuz fındıkta tek dal dikim sistemini yerinde görmüş olduk." diye konuştu.

Ordulu kadın çiftçilerin de ziyarette yer aldığını ifade eden Yılmaz, yöredeki kadın üreticilerin de Fransa'daki uygulamaları yerinde görme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Toplantıya, dernek yöneticileri ile Fransa gezisinde yer alan çiftçi kadınlar da katıldı.

Sıradaki Haber