17 °c

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özek:

BALIKESİR (AA) - Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter Vekili Kasım Özek, bazı pazarlara takılı kalan işletmelerin ihracat dalgalanmalarından ciddi zarar görebildiğini, dış ticarette başarı sağlayanların, alternatif pazarlara ulaşabilen işletmeler olduğunu söyledi. GMKA'da, Balıkesir'deki ihracatçı firmaların yöneticilerine yönelik olarak, "Trade Map-Hedef Pazar...

Ekonomi Haberi
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özek:
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özek:

BALIKESİR (AA) - Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter Vekili Kasım Özek, bazı pazarlara takılı kalan işletmelerin ihracat dalgalanmalarından ciddi zarar görebildiğini, dış ticarette başarı sağlayanların, alternatif pazarlara ulaşabilen işletmeler olduğunu söyledi.

GMKA'da, Balıkesir'deki ihracatçı firmaların yöneticilerine yönelik olarak, "Trade Map-Hedef Pazar Eğitimi" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Özek buradaki konuşmasında, ihracatın, mevcut pazarlar korunup, yeni pazarlar keşfedilerek artırılabileceğini belirtti.

Balıkesir'in yıllık ihracatının 500 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu, ancak kentin bunu katlayabilecek potansiyeli olduğunu ifade eden Özek, şöyle devam etti:

"Balıkesir firmaları yılda 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Bu rakam yeterli değil. Pazar çeşitlendirmeye önem vermeliyiz. Balıkesir en çok ihracatı Irak'a yapıyor. 2014 yılında 100 milyon dolar ihracatımız olmuş. 2015 yılında bu pazar 77 milyon dolara inmiş. Azerbaycan pazarı 2014'e göre küçülürken, Cezayir pazarı yüzde 152, İngiltere yüzde 123 büyüdü. Ayrıca Almanya yüzde 20, Japonya yüzde 40, Libya yüzde 32 küçülürken, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 55, Lübnan yüzde 60 civarında büyümüştür. Bazı pazarlara takılı kalan işletmelerimiz ihracat dalgalanmalarından ciddi zarar görebiliyor. Dış ticarette başarı sağlayanlar, alternatif pazarlara ulaşabilen işletmelerdir."

Katılımcılara Trade Map isimli veri tabanıyla ilgili bilgi veren eğitim uzmanı Mesut Dönmez de ihracat yapan firmaların Trade Map'i aktif olarak izlediklerini belirtti.

Bu veri tabanından rahatlıkla pazar bulunabileceğini dile getiren Dönmez, "Trade Map, tüm ülkelerin ticaret verilerini, detaylı ihracat ve ithalat bilgilerini içeren bir veri tabanıdır. Ücretsiz olan uygulama tüm dünyada firmalara pazar seçimi ve mevcut pazarların analizleri hakkında detaylı bilgi sağlamakta, çeşitli pazarlarda rekabet koşullarını çok çeşitli parametrelerle sorgulama imkanı sunmaktadır." dedi.

Dönmez, Trade Map'in her sektör için yükselen pazarları ayrı ayrı tespit etmenin ve planlamaları buna uygun yapmanın kolaylaştırılmasını sağlayacak araçlardan biri olduğunu belirterek, "Bu eğitimle bu konuda çok daha hızlı, kolay ve hedefe yönelik çalışmalar yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.


Sıradaki Haber