17 °c

İzmir'de doğalgaz depolama yatırımları açılış töreni

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, bu yüzyılın en önemli gündem başlıklarından birinin enerji olduğunu belirterek, "Bölgemizde yaşanan olumsuzlukların kaynağında da enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, kimler tarafından kontrol edileceği gerçeği yatıyor." dedi. Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU)...

Ekonomi Haberi
İzmir'de doğalgaz depolama yatırımları açılış töreni
İzmir'de doğalgaz depolama yatırımları açılış töreni

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, bu yüzyılın en önemli gündem başlıklarından birinin enerji olduğunu belirterek, "Bölgemizde yaşanan olumsuzlukların kaynağında da enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, kimler tarafından kontrol edileceği gerçeği yatıyor." dedi.

Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Egegaz'ın LNG terminali ilave kapasite yatırımları, Aliağa ilçesinde Etki Liman İşletmelerine ait yüzer terminal iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi.

Törende konuşan Başbakan Yıldırım, küreselleşen dünyada enerjinin ülkelerin politikalarını belirlediğini, birbirleriyle ilişkilerini yönlendirdiğini ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli gündem başlıklarından biridir enerji. Ekonomiden siyasete, güvenlikten dış politikaya kadar hayatın her alanında enerji ağırlığını hissettiriyor, ilişkileri ve gelişmeleri yönlendiriyor. Bölgemizde yaşanan olumsuzlukların kaynağında da enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği, kimler tarafından kontrol edileceği gerçeği yatıyor" diye konuştu.

Özelikle son dönemde enerji konusunun, ulusal güvenlik ve bağımsızlığın temel unsuru haline geldiğine işaret eden Yıldırım, "Enerjiye olan talebin ise gün geçtikçe, sanayileştikçe, refah seviyesi arttıkça artacağını biliyoruz. Küresel enerji arz ve güvenliği açısından üstlendiğimiz rolün, ülkemizin konumunun farkındayız." şeklinde konuştu.

- Transit ülke hedefi

Türkiye'nin geniş ve kapsamlı bir enerji vizyonuna sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Az önce Bakanım enerji öngörülerimizi, hedeflerimizi çok detaylı şekilde ortaya koydu. Enerji stratejimizi bu vizyona dayanarak, küresel gelişmelerle beraber beklentileri de göz önünde bulundurarak yaptık. Türkiye'yi, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke haline getirmek en temel hedefimizdir. Bu kapsamda özel sektörde hizmet üreten bütün şirketlere devlet politikalarına sundukları destekten dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu kıymetli projeyi hayata geçiren, Egegaz'a, Etki Liman İşletmesi ve BOTAŞ'a teşekkür ediyorum. Ayrıca Enerji Bakanımız ve ekibine de Türkiye'nin enerji arz güvenliğini, yedek kapasite oluşturma yönündeki bu gayretlerinden dolayı da teşekkürlerimi sunuyorum."

Başbakan Yıldırım, İzmir'in kendi memleketi, seçim bölgesi olduğunu hatırlatarak, kentte bugün 2 önemli eseri hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Küçük Menderes havzasının özellikle tarım ve hayvancılıkta Türkiye'ye katma değer üretmede çok büyük bir payı olduğunu dile getiren Yıldırım, İzmir'e yapılan her yatırımın Türkiye'nin kalkınmasına, ülkenin geleceğine yapılmış yatırım anlamına geldiğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, 2011'de başlattıkları '35 İzmir 35 Proje'nin tüm hızıyla devam ettiğini, bunların İzmir'i, İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlere bağlayacak ve Türkiye'nin gücüne, zenginliğine zenginlik katacak önemli projeler olduğunu kaydetti.

İstanbul-İzmir otoyolunun, İstanbul ile İzmir'i kapı komşusu yapacağını, 2018'de 9 milyar dolarlık bu muazzam projenin tamamen bitirileceğini anlatan Yıldırım, 2017'de de Manisa ile İzmir'i birleştirecek Sabuncubeli Tüneli'nin hizmete alınacağını açıkladı.

Konak tünelinin hizmete girdiğini, İzmir'e Türkiye'nin en modern havalimanını 18 ay gibi kısa bir sürede kazandırdıklarını belirten Yıldırım, 1971'den beri devam eden ve bir türlü tamamlanamayan çevre yolunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bitirdiklerini hatırlattı. Yıldırım, "Şimdi o da ihtiyacı görmüyor. Yeni ulaşım imkanlarına ihtiyaç var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBAN projesini tamamladık. Şimdi Torbalı'ya kadar uzattık. Oradan Selçuk'a devam ediyor. Buradan da Bergama'ya kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin önü açıktır"

Ankara-İzmir hızlı tren projesinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Uşak-Ankara arasında altyapı çalışmaları yüzde 40 seviyelerine geldi. Ondan sonrası da 2017'de ihale edilmiş olacak. Bu eserlerin ülkemize milletimize ve İzmirimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Teşrifinizden dolayı, bize gösterdiğiniz rehberlik ve vizyondan dolayı çok teşekkür ediyorum. Türkiye'nin önü açıktır. Türkiye inşallah bölgede oyun kuran ülkelerin başında yer almaya devam edecek. Etkin politikasıyla ve kararlı duruşuyla bölgemizdeki dostlukları artıran düşmanlıkları azaltan politikasıyla gelecek güzel günlerin inşasında başrol oynayacaktır."

(Bitti)

Sıradaki Haber