17 °c

İzmir'deki seralarda ağır hasar

İZMİR (AA) - İzmir'in Menderes ilçesinde kar yağışı sonrası çöken örtü altı seralarda hasar oranının yüzde 50 ile 80 arasında değiştiği, özellikle marul ve kesme çiçek üretiminde sorun yaşandığı belirtildi.İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Hasar Tespit Komisyonu üyeleriyle birlikte 10 Ocak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle çöken seralarda incelemede bulundu.AA muhabirine...

Ekonomi Haberi
İzmir'deki seralarda ağır hasar
İzmir'deki seralarda ağır hasar

İZMİR (AA) - İzmir'in Menderes ilçesinde kar yağışı sonrası çöken örtü altı seralarda hasar oranının yüzde 50 ile 80 arasında değiştiği, özellikle marul ve kesme çiçek üretiminde sorun yaşandığı belirtildi.

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Hasar Tespit Komisyonu üyeleriyle birlikte 10 Ocak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle çöken seralarda incelemede bulundu.

AA muhabirine açıklama yapan Güldal, bölgede son 40 yılın en etkili kar yağışının görüldüğünü, kara hazırlıksız olarak yapılan örtü altı seraların ağırlığa dayanamayarak çöktüğünü belirtti.

Bölgede 20 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığını mevcut örtü altı seraların kaldırmasının mümkün olmadığını dile getiren Güldal, şöyle konuştu:

"Menderes'te özellikle marul ve kesme çiçek üretimi yapılan örtü altı seralarda büyük zarar var. Ürün kayıpları da var. İlçenin 17 mahallesindeki seralarda hasar tespit edildi. İlçede bin civarında üreticinin seralarının zarar gördüğünü tespit ettik, hasar oranı yüzde 50 ile 80 arasında değişiyor. Bazı seralar ise tamamen yıkılmış. Hasar tespit çalışmaları birebir yapılacak. Önümüzdeki günlerde teknik elemanlarımız birebir üreticilerimizle görüşecek, hasar komisyonu kararıyla birlikte konu bakanlığa iletilecek. Elbette öncelikle borcu olan üreticilerin muhtemelen borçları ertelenmiş olacak. Daha sonra üretime devam etmeleri için gereken kaynaklar ilgili makamlar tarafından değerlendirilecek."

Üreticilerin en kısa sürede tekrar üretim yapar duruma gelmesi için gereken desteği vereceklerini aktaran Güldal, bölgedeki sera yapılarının da değişmesi gerektiğine işaret etti.

Bölgede örtü altı serada marul ve çiçek üretimi yapan Yüksel Uzan, bir dönüm seranın 250 ila 30 bin liraya mal olduğunu, buna ürün de dahil edildiğinde zararın arttığını ifade ederek, "Bölgede üretici genelde vadeli alır, eşe dosta borçla iş yapar. Hasat zamanı borcunu öder. Tarlada kiralama yoluyla yapan üreticinin bu zararın altında kalkması zor. Birçok üretici bu işi bırakacaktır." dedi.

Uzan, seralardaki çiçekleri 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırladıklarını, marul ve yeşilliklerin de ülke geneline gönderildiğini belirterek, bu ürünlerde fiyat yükselişlerinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.


Sıradaki Haber