17 °c

İZTO'dan iş dünyasına TL çağrısı

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, döviz ile iş yeri kiralayan üyelerinin zor durumda olduğunu belirterek, tüm işletme ve iş yeri sahiplerinin kiralama işlemlerini TL üzerinden yapmalarını isteyerek aksi durumda her iki tarafında zarar göreceğini belirtti.Demirtaş, İZTO'nun kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Donald...

Ekonomi Haberi
İZTO'dan iş dünyasına TL çağrısı
İZTO'dan iş dünyasına TL çağrısı

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, döviz ile iş yeri kiralayan üyelerinin zor durumda olduğunu belirterek, tüm işletme ve iş yeri sahiplerinin kiralama işlemlerini TL üzerinden yapmalarını isteyerek aksi durumda her iki tarafında zarar göreceğini belirtti.

Demirtaş, İZTO'nun kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Donald Trump'ın ABD'nin 45'inci başkanı seçildiğini anımsatarak, Trump ile nasıl bir dünya olacağının bilinmediğini ama bir iş adamı olduğu için kendisinin endişelenmediğini söyledi.

AB ile ilişkilerin istenildiği gibi gitmediğini belirten Demirtaş, Avrupa Parlementosu'ndan çıkan müzakereleri geçici olarak durdurma kararının hukuki bir bağlayıcılığının olmadığını ifade etti.

Demirtaş, yabancı yatırımların yüzde 73'ünün AB ülkelerinden gerçekleştiğini aktararak, "O nedenle kendimizi iyi anlatmalıyız. FETÖ olayının bir paralel devlet projesi olduğunu, orduyu, devlet daireleri ve önemli kurumları ele geçirmek için kurulan bir terör örgütü olduğunu anlatmamız gerekiyor. Suçu olmayanlara yönelik bir hareket olmadığını anlatmamız gerekiyor. Düzenli ordumuz, topumuz, tüfeğimiz olmadan yokluklar içerisinde İstiklal Savaşı vererek imparatorluk bakiyesi bir cumhuriyet kurduk, onurumuzu kimseye çiğnetmeyiz. Cumhurbaşkanı'mızın Şangay Beşlisi söylemine tabii ki katılıyoruz. Yıllardır kapısında bekletildiğimiz AB, müzakereleri durdurursa kendi yolumuzu çizeriz ama unutmamak gerekir ki 3. dünya ülkesi olmak zordur. Biz, AB'den daha yapıcı bir katkı bekliyoruz. Beklentimiz, müzakerelerin durdurulması değil, aksine hızlandırılması. Avrupa Parlamentosu üyelerinin fevri çıkışına, AB ülkelerinin liderlerinin itibar etmemesini diliyorum." dedi.

Demirtaş, yönetim kurulunun, İTO tarafından her yıl verilen "İzmir Şehrine Katkı Ödülü"nü, kruvaziyer turizmin ve kentin gelişmesine her zaman destek vermesi, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı ve hain terör olaylarının yoğunlaştığı bir dönemde sergilediği eşsiz liderlik nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım'a verme kararı aldığını söyledi.

Makro ekonomik göstergelerde bozulmalar olduğunu bununla ilgili önlemler alınması gerektiğini anlatan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Durmak yok, yola devam" söylemini hatırlatıp daha fazla dış ticaret ve daha çok turizm yapılması gerektiğini söyledi.

Demirtaş, Türk lirasının, Amerikan doları karşısında değer kaybettiğini belirterek, "Alışveriş merkezlerinden feryatlar yükseliyor. Döviz ile iş yeri kiralayan üyelerimiz zor durumda, tüm işletmelere iş yeri sahiplerine çağrı yapıyorum. Döviz ile olan kirayı yılbaşı kuru ile TL'ye çevirip bir süre bu kirayı alsınlar. Aksi halde her iki tarafta zarar görecek ve en köklü alışveriş merkezimiz Alsancak, en prestijli yer Gül Sokak'ta 10 iş yeri boş, yan sokaklar da aynı durumda. AVM'ler boşalmaya başlarsa dikiş tutmaz. O nedenle bir toplantı düzenleyeceğiz, onlarla da durumu değerlendireceğiz." dedi.

- İl Emniyet Müdürü Aşkın

İZTO meclis toplantısına katılan İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir'in büyük sorunlarının bulunduğunu ama Emniyet teşkilatının bu sorunları çözebilecek büyüklükte olduğunu ifade etti.

İzmir'in dünyadaki en güzel kentlerden biri olduğunu ve dünyadaki para dağılımından hak ettiği miktarı almadığını aktaran Aşkın, bu miktarın artması noktasında herkesin üzerine düşen sorumluluğu yapması gerektiğini söyledi.

Aşkın, İzmir turizmi için önemli kurvaziyer gemilerin İzmir'e güvenli olmadığı gerekçesiyle gelmediğini öğrendiğini belirterek, "Pek çok şehirde, tüm metropollerde terör olayları meydana geldi. İzmir'de çok şükür sayının büyük olduğu ölümler ve yaralanmaların olduğu olaylar meydana gelmedi. Sizi temin ediyorum ki bundan sonra da gelmeyecek, gelmemesi için çok çalışıyoruz, çok çabalıyoruz. Bütün gücümüzle çabalıyoruz hiçbir gün geriye gitmeyecek." dedi.

Toplantıda hayata geçirmeyi planladıkları projelerden de bahseden Aşkın, "155'deki operatörümüz daha o telefona bakmadan, telefonun çaldığı anda ekiplerimizi o telefonun arandığı noktaya yönlendirecek bir sistemin üzerinde çalışıyoruz ve başaracağımızı da düşünüyorum." diye konuştu.

Sıradaki Haber