17 °c

Narenciyede teşvik primi beklentisi

MERSİN (AA) - Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, narenciye teşvik primlerinin bir an önce açıklanmasını beklediklerini söyledi.Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narenciye hasadının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, limonun narenciye içerisinde en önemli ihracat kalemlerinden biri olduğuna dikkati çekti.Bu yıl mayer cinsi limonda...

Ekonomi Haberi
Narenciyede teşvik primi beklentisi
Narenciyede teşvik primi beklentisi

MERSİN (AA) - Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, narenciye teşvik primlerinin bir an önce açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narenciye hasadının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, limonun narenciye içerisinde en önemli ihracat kalemlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Bu yıl mayer cinsi limonda kesim tarihinin erken açıklandığını anımsatan Şahin, bunun da ihracata yansıdığını ifade etti.

Şahin, ağustos ve eylül aylarında güzel ve hızlı bir ihracat çıkışı olduğunu anımsatarak, "Ancak ekim ve kasım ayları içerisinde bu hızı kaybettik. Buna fiyatların umduğumuz ölçülerde olmaması, Irak'da yaşanan sorunlar, Rusya'daki kişilerin alım gücünün düşük olması gibi etkenler neden oldu ama ilerleyen günlerde bu durumun düzelmesini bekliyoruz. Narenciye üreticisine verilen teşvik çok önemli ve verilen her teşvik ihracatçının elini güçlendiriyor. İhracata giden ürünlere teşvik verildiği zaman ihracatçı hiç olmazsa bundan bir şeyler elde ediyor ve elde ettiğinin bir bölümü üreticiye ve piyasaya yansıyor. Biz teşvik priminin bir an önce açıklanmasını talep ediyoruz. Erken verilmesi halinde üretici bundan daha çok faydalanacak. Ancak bu teşvik üreticinin elindeki ürün çıktıktan sonra açıklanırsa üretici bu teşvikten fazla istifade edemez." diye konuştu.

Şahin, halihazırda hasadı yapılan limonların bir kısmının ihracata gittiğini, bir kısmının da depolarda stoklandığını belirterek, hasadı süren "Aydın" cinsi limonların 1,20 ile 1,30 lira arasında fiyattan alıcı bulduğunu kaydetti.

Sıradaki Haber