17 °c

Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı açılışı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İnşallah yakın gelecekte İstanbul'da personel sayımız daha da artacak ve buradan trafiğe oransal olarak çok daha fazla personel aktarımı yapmaya niyetliyiz." dedi. Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde İETT tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nın açılışında...

Ekonomi Haberi
Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı açılışı
Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı açılışı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İnşallah yakın gelecekte İstanbul'da personel sayımız daha da artacak ve buradan trafiğe oransal olarak çok daha fazla personel aktarımı yapmaya niyetliyiz." dedi.

Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde İETT tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un 15 milyon nüfus ve 30 milyona varan günlük hareketliliğin yaşandığı bir şehir olmasının yanı sıra coğrafi konumu itibarıyla da bir yandan avantaj diğer yandan dezavantaj taşıdığını kaydetti.

İstanbul'un diğer metropollere göre daha zor bir şehir olduğunu ifade eden Şahin, hükümetin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının verdiği desteğe ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çözüme odaklı çalışmalarına teşekkürlerini iletti.

Ulaşımın bir de insan boyutunun olduğuna dikkati çeken Şahin, "Otomobil başına 1,5 kişi düşüyor. Bunu bizim yükseltmemiz, toplu taşıma kullanımını artırmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki sadece kurallara uymakla trafiğimizi en az yüzde 30 rahatlatırız." diye konuştu.

Şahin, Türkiye genelinde günde yaklaşık 20 vatandaşın hayatını kaybettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Trafik kazalarının yüzde 90'ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. İstanbul'da 3 bini aşkın trafik polisimizle mevcut trafiği yönetmeye, düzenlemeye, denetlemeye çalışıyoruz. Bu sayı çok yeterli değil, biliyoruz. İstanbul'un güvenlik gibi başka öncelikleri de var. Sektörel bazda baktığınızda trafik hizmetlerine ancak bu kadar ayırabiliyoruz. İnşallah yakın gelecekte İstanbul'da personel sayımız daha da artacak ve buradan trafiğe oransal olarak çok daha fazla personel aktarımı yapmaya niyetliyiz. İnşallah denetlemelerimizi daha sağlıklı ve sürekli hale getirirsek bir kısmını da buradan rahatlatmış oluruz. Hepimiz gelişen toplu taşımayı kullanmak zorundayız."


- "Tarihi Yarımadada artık yakın bir gelecekte sadece elektrikli araçlar olacak"


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şehirlerin doğru kullanımı ve şehir yaşamının kaliteli olması için sistemlerin ve teknolojinin verdiği imkanlar doğrultusunda kurgulanması gerektiğini, buna da ulaşım master planı dediklerini söyledi.

Sürdürülebilir kalkınma ve kentleşme konusunda en önemli noktanın erişim ve ulaşım olduğunu ifade eden Topbaş, dünyada artık uluslararası ölçekte hareketlilik olduğunu dile getirdi.

Topbaş, şehirler geliştikçe, ekonomileri arttıkça şehir nüfusunun üç katı kadar günlük hareketliliğin olduğunu anlatarak, şunları vurguladı:

"İstanbul'da bizim göreve geldiğimizde 11 milyon nüfusa karşılık, 11 milyonluk günlük hareketlilik vardı. Şu anda İstanbul'da günlük hareketlilik 30 milyon, bu 45-50 milyonlara geçecek. Mekanizmaları ve sistemleri doğru kurgulamak zorundasınız. Gururla ifade etmek isterim ki artık ülkemizde kurumsal taassup yok. Yerel yönetimler, merkezi yönetim, akademik çevreler, iş dünyası, STK'lar birlikte hareket edebiliyoruz. Bu bizim gelişmemize önemli katkı sağlamakta. Eskiden herkes kendi gemisini yürütmeye çalışıyordu ama şimdi aynı geminin yolcuları olduğumuzu kabul ettik ve birlikte çalışıyoruz."

Bir şehrin medeniyet ölçüsünün o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı olduğunu anlatan Topbaş, "İstanbul'da bugün 30 milyonluk günlük hareketliliğe rağmen 2004'e göre trafikte kalma süresi 8-9 dakika daha azaldı." dedi.

Topbaş, eskiden maaşları bile ödeyemeyen belediyenin, 12 yılı aşkın zaman dilimi içerisinde 98 milyar lira yatırım yaptığını, bunun 44,2 milyar lirasının ulaşımla ilgili olduğunu aktardı.

Şehirlerde mümkün mertebe fosil yakıtlardan kurtulup yenilenebilir enerjiye doğru gidileceğini belirten Topbaş, "Tarihi Yarımadada artık yakın bir gelecekte sadece elektrikli araçlar olacak ve diğer araçlar girmeyecek. Bunun düzenlemelerini yapıyoruz." diye konuştu.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCGL-MEWA) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de engellerin ulaşabilirliğinin önemli bir sorun olduğunu bildiklerini belirterek, "Turkcell ile beraber başlattığımız Hayal Ortağım çalışmasında İstanbul'un yakaladığı vizyonun aynısını bir Anadolu şehrinde yakaladık. Teknolojiyi kullanan görme engelli bir kardeşimizin hiç kimseye ihtiyacı kalmadan bütün şehri gezebileceği bir ulaşım altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Şahin, bisiklet yolunu yaşamın parçası haline getirmeye çalıştıklarını anlatarak, zihinsel dönüşümün yol yapmaktan çok daha zor olduğunu kaydetti.

Bu arada, şehitler, gaziler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı açılışında, Anadolu Ajansı'nın (AA) 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin görsellerinin yer aldığı video gösterimi yapıldı.


- Fuarda nostaljik ve tematik otobüsler ilgi çekti


Fuarda, İETT'nin nostaljik ve tematik otobüsleri de sergilendi.

1943 yılında Amerika'dan yola çıkıp okyanusu aşarak Türkiye'ye ulaşan parçaları Türk teknisyen ve işçiler tarafından monte edilen Gasoille White isimli otobüsün yenilenmiş hali ilgi çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, otobüsü inceleyerek, şoför koltuğuna oturdu.

Büyükşehir belediye başkanları Topbaş ve Şahin de Bakan Arslan'a eşlik etti.







Sıradaki Haber