17 °c

TÜBA Başkanı Acar:

ANKARA (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerinin Türkiye'de ve dünyada büyük bir pazar oluşturduğuna dikkati çekerek, "Sorun, bunların gerekli denetim mekanizmalarından geçirilmeden insanların kullanımına sunulmasıdır." dedi.Acar, TÜBA Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu'nun...

Ekonomi Haberi
TÜBA Başkanı Acar:
TÜBA Başkanı Acar:

ANKARA (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerinin Türkiye'de ve dünyada büyük bir pazar oluşturduğuna dikkati çekerek, "Sorun, bunların gerekli denetim mekanizmalarından geçirilmeden insanların kullanımına sunulmasıdır." dedi.

Acar, TÜBA Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu'nun ortaklaşa düzenlediği, "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması" sempozyumunda konuştu.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerinin büyük bir pazar oluşturduğuna işaret eden Acar, "Bugün ister kabul edelim ister etmeyelim geleneksel ya da tamamlayıcı tıp alanı önemli bir piyasa oluşturuyor. Burada, yasal ve ahlaki olmayan yöntemlerle milyonlarca doların birileri tarafından kazanıldığı söylenebilir. Alternatif tıp denilen şey ortaya çıkmadan önce de ilaç diye isimlendirilebilecek ürünler vardı. Sorun, bunların gerekli denetim mekanizmalarından geçirilmeden insanların kullanımına sunulmasıdır." diye konuştu.

Acar, bu ürünlerin Türkiye'de de yaygın bir şekilde bulunduğunu belirterek, "Özellikle uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve internetten yapılan satışların devam ettiğini üzülerek izliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Acar, bitki ve doğa kökenli ürünlerin bilimsel yol ve yöntemlerle ilaca dönüştürülme sürecinin etkinlik kazanması gerektiğini söyledi.

TÜBA Kanser Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer de geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kullanımının dünyada giderek arttığını belirterek, "Hastalar tamamlayıcı tıp ile ilgili bilgileri genellikle arkadaşlarından, ailesinden ve medya aracılığıyla alıyor." dedi.

Demirer, söz konusu sempozyumda, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerinin ülkeye girişindeki kontrol süreçlerinin, bu ürünlerin ruhsatlandırılmasının ve dünya uygulamalarının ele alınacağını söyledi.

Sıradaki Haber