17 °c

Uluslararası Bahçecilik EXPO'su Konferansı

ANTALYA (AA) - Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, EXPO'ların eğitim rolünün yanı sıra şehirlerin yeşillendirilmesinde, kentleşmenin sorunlarıyla baş etmede çok önemli yeri olduğunu belirtti.AIPH tarafından düzenlenen ve EXPO 2016 Antalya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Uluslararası Bahçecilik EXPO'su Konferansı", EXPO 2016...

Ekonomi Haberi
Uluslararası Bahçecilik EXPO'su Konferansı
Uluslararası Bahçecilik EXPO'su Konferansı

ANTALYA (AA) - Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, EXPO'ların eğitim rolünün yanı sıra şehirlerin yeşillendirilmesinde, kentleşmenin sorunlarıyla baş etmede çok önemli yeri olduğunu belirtti.

AIPH tarafından düzenlenen ve EXPO 2016 Antalya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Uluslararası Bahçecilik EXPO'su Konferansı", EXPO 2016 Kongre Merkezi'nde farklı ülkelerden katılımcılarla başladı.

AIPH Başkanı Oosterom, açılışta yaptığı konuşmada, uluslararası bahçecilik sergilerinin, düzenlenen ülkeler ve tüm dünyayla bitkilerin önemini paylaşmak için birer vesile olduğunu belirtti. AIPH olarak kendilerini "dünyada bitkilerin gücünün savunucusu" olarak gördüklerini ifade eden Oosterom, "Bizim onaylamış olduğumuz EXPO'lardan birisini ziyaret eden herkesin, ilham almasını, bilgilenmesini arzu ediyoruz. Bunlar, bitkilerin hayatta nasıl kullanılacağını gösteren birer fırsat. Şehirler de böyle yerler haline gelmeli. İnsanlar, kendi vatandaşları ve çevreleri için peyzajı daha iyi kullamanın yollarını bulabilmeli." diye konuştu.

Oosterom, gelecekte uluslararası bahçecilik EXPO'larının, insanların dünyanın bitkilerini kullanarak, mekanları nasıl iyileştirebileceklerini öğrenecekleri yerler haline gelmesini istediklerini anlattı. Oosterom, "Tabii ki EXPO'ların eğitim rolü de var ve şehirlerin yeşillendirilmesinde, kentleşmenin sorunlarıyla baş etmede çok büyük önem taşıyor." dedi.

Şehirlerdeki insanların, gıdalarının nereden geldiğini öğrenmeden bir kopukluk yaşadığını dile getiren Oosterom, EXPO'ların bu anlamda bir fırsat olduğunu vurguladı. EXPO'ların buna göre tasarlandığını anlatan Oosterom, "EXPO'lar, uluslararası bir ağ oluşturarak, birbirine benzer düşünen insanları bir araya getirmenin ve bilgi paylaşımının önemini bize göstermektedir." diye konuştu.

Oosterom, uluslararası bahçecilik sergilerinin bahçe bitkilerinin odak noktası olması gerektiğini ifade etti.

- "EXPO, paylaşımı hedeflemekte"

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık da küreselleşen dünyada EXPO'ların düzenlendiği ülkelere ve şehirlere ekonomik, politik ve kültürel katkılar sağladığını söyledi.

Işık, "Her EXPO, kendi aralarında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi, paylaşımı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyaloğu aktarmayı hedeflemektedir. Bahçecilik EXPO'ları, doğa ile insanı tekrar buluşturmakta, hızlı şehirleşmenin yarattığı sorunları çözmede önemli bir rol üstlenmektedir." dedi.

EXPO 2015 Milano'nun Genel Müdürü Pietro Galli ise ülkesindeki EXPO çalışmalarını anlattı. EXPO'yu düzenlemenin yorucu geçtiğini ancak katılımın fazla olduğunu belirten Galli, yaşadıkları sorunları, katılımcı ülkeleri, EXPO'nun ülkeye getirilerini paylaştı.

Konferans sunumlarla devam etti.

Sıradaki Haber