17 °c

Ramazan ayında İstanbul'da gezilecek türbeler

Ramazan'da nerelere gidilir? Hangi türbeler ziyaret edilir? İşte Ramazan'da gezilecek yerler...

Ramazan ayında İstanbulda gezilecek türbeler
Oruç Baba Türbesi
Ramazan ayının ilk gününden itibaren dileklerinin gerçekleşeceğine inanan insanlar tarafından ziyaret edilir. Bu zamanlar oldukça kalabalık olan Oruç Baba türbesinde, Ramazan ayının ilk ve son günlerinde şeker, zeytin, sirke ve ekmek gibi bereketi temsil ettiği düşünülen yiyeceklerle oruç açılır ve herkes birbirine bunları dağıtır.

ORUÇ BABA KİMDİR
Oruç Baba olarak anılan kişinin, eski zamanlarda yaşayan, çok fakir olduğu halde orucunu tutup, iftarını da bir parça kuru ekmek ve sirkeyle açan bir derviş olduğu söylenir. Bir başka inanışa göre de Oruç Baba, 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir askerdir. Askerlere su ve yemek tedarik etmekle görevli olan Oruç Baba’nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sürdürdüğüne, “baba” lakabının da buradan geldiğine inanılıyor.

Bulunduğu yer: TOPKAPI
112
Ramazan ayında İstanbulda gezilecek türbeler
Zuhurat Baba Türbesi
İstanbul’un meşhur türbelerindendir. Fetih sırasında Bizans’ın zehirlediği su kuyularının susuzluğa sebep olduğu bir anda sırtında su kırbası, elinde su tasları ile ak sakallı, nur yüzlü bir kişi olarak ortaya çıktığı ve bitmeyen bir suyu dağıttığı rivayet edilir.

Bulunduğu yer: BAKIRKÖY
212
Ramazan ayında İstanbulda gezilecek türbeler
Telli Baba Türbesi
Telli Baba'nın kesin doğum tarihi ve ölüm tarihi bilinmemekle birlikte birçok tarihi kaynaklara göre Osmanlı dönemlerinde yaşamış olduğu yönünde çeşitli bilgiler bulunmaktadır. Y

TELLİ BABA HİKAYESİ

Telli Baba, papazının kızına aşık olur. Papaz, Telli Baba'ya boğaza karşıdan karşıya set çekerse kızı veririm der. Telli Baba bir gecede boğazın yarısına set çeker. Bunu kilisenin penceresinden sabah gören papaz, kızını verir. Kayıklarla karşı kıyıya geçerler kızı alırlar. Tam Rumeli tarafına geçerken bir fırtına çıkar kayıklar devrilir ve kurtulan olmaz. Sevdiği kızı bekleyen Telli Baba çaresizlik içinde seyreder. Günlerce orada kalır. Birgün dalgalar kıyıya gelin teli atar. Ve Telli baba gelin telini bulduğu yerden ölene kadar ayrılmaz. Orada ölüp orada defnedilir.

Bulunduğu yer: SARIYER
312