17 °c

Time dergisine kapak olmuş 10 Türk

1. Mustafa Kemal Atatürk - 24 Mart 1923 Atatürk iki defa Time'ın kapağında kendine yer buldu. İlki 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile tüm dünyada ses getirmesiyle oldu. Time dergisi onu şöyle tanıtmıştı: “Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini...

Time dergisine kapak olmuş 10 Türk
1. Mustafa Kemal Atatürk - 24 Mart 1923
Atatürk iki defa Time'ın kapağında kendine yer buldu. İlki 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile tüm dünyada ses getirmesiyle oldu. Time dergisi onu şöyle tanıtmıştı: “Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini ispat etti. O hiç şüphesiz modern tarihin en büyük isimlerinden biridir. Ve şimdi Türkiye’nin kazandıklarına sahip çıkmaya azimli olarak Batı’nın gizli güçlerine karşı duruyor.”
111
Time dergisine kapak olmuş 10 Türk
2. Mustafa Kemal Atatürk - 21 Şubat 1927
Atatürk ikinci defa Time kapağına, genç ve dinamik Türkiye cumhuriyeti henüz 4'üncü yılında %8,5'lara varan muhteşem bir büyüme yakaladığında çıktı. Balkanlar ve Ortadoğu'da büyük bir güç olarak ortaya çıkan Türkiye, Atatürk ilke ve inkılapları ile yeniden dünya kamuoyunun gündemine oturacaktı. Avrupa'da yavaş yavaş totaliter rejimlerin türemeye başladığı bir ortamda Türkiye'nin demokrat ve cumhuriyetçi adımlar atması, tüm dünyayı şaşırtıyordu. Bütün bu gelişmeler Atatük'ü, 4 yıl aradan sonra yeniden Time'ın kapağına taşıyordu.
211
Time dergisine kapak olmuş 10 Türk
3. İsmet İnönü - 19 Mayıs 1941
Kurtuluş Savaşı'nın 22. yıldönümünde Time kapak seçimini yine bir Türk'ten yana kullandı; İsmet İnönü. Nazi ordularının Fransa'yı ve Balkanlar'ı ilhak edip namlularını Rusya ve Türkiye'ye doğrulttukları bir ortamda Time'ın kapağını süsleyen İsmet İnönü, aslında Alman ordularının yeni hedefi olarak lânse edilmişti. Haksız da sayılmazlardı; zira tüm Türkiye'de seferberik ilan edilmiş, Alman işgaline karşı hazırlıklar başlamıştı. Ancak bir ay sonra 3 milyon askerden müteşekkil Alman ordusunun Sovyetlere saldırması, hem Time'ın öngörüsünü hem de Türk halkının endişelerini boşa çıkaracaktı. Derginin kapağında Turancı politikalara karşı “Allah’a çok şükür sağırım” sözleri yer aldı.
311