17 °c

26 Kasım Dünya Zeytin Günü

İZMİR (AA) - Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından bu yıl ilk kez kutlanmasına karar verilen 26 Kasım Dünya Zeytin Günü kapsamında İzmir'de düzenlenen etkinlikte, Klazomenai Antik Kenti'ndeki ağaçlardan zeytin toplayan çocuklar, Zeytinyağı Müzesi'ndeki Osmanlı işliğinde yağ üretti.Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin (UZZK) düzenlediği 26 Kasım Dünya Zeytin Günü etkinliği...

Güncel Haberi
26 Kasım Dünya Zeytin Günü
26 Kasım Dünya Zeytin Günü

İZMİR (AA) - Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından bu yıl ilk kez kutlanmasına karar verilen 26 Kasım Dünya Zeytin Günü kapsamında İzmir'de düzenlenen etkinlikte, Klazomenai Antik Kenti'ndeki ağaçlardan zeytin toplayan çocuklar, Zeytinyağı Müzesi'ndeki Osmanlı işliğinde yağ üretti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin (UZZK) düzenlediği 26 Kasım Dünya Zeytin Günü etkinliği kapsamında, Urla ilçesindeki ilkokullardan öğrenciler, Klazomenai Antik Kenti'ndeki zeytinyağı işliğinde toplandı.

Antik kent içindeki ağaçlardan zeytin toplayan öğrenciler, ilçedeki 2 bin 200 yıllık zeytin ağacını inceledi. Buradan, dünyanın en büyük zeytinyağı müzelerinden Köstem Zeytinyağı Müzesi'ne geçen çocuklar, Padişah 3. Murat'ın oğlu Şehzade Mehmet'in sünnet törenini anlatan 1582 tarihli Surname-i Hümayun eserindeki resimlere bakılarak yapılan Osmanlı işliğine geldi.

Topladıkları zeytinleri, el gücüyle döndürdükleri değirmenle hamura dönüştüren, ardından da taşların ve makara sisteminin kullanıldığı mengenede sıkan öğrenciler yaklaşık 500 yıllık yöntemle zeytinyağı elde etti.

UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Zeytin Günü'nün amacının bu toprakların kadim ağacı olan zeytini ülke ve dünya gündemine getirmek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, önemli üreticilerden olmasına rağmen zeytinyağı tüketiminde gerilerde yer aldığını, zeytin ağacı bulunmayan bazı ülkelerin tüketimde Türkiye'yi geride bıraktığını dile getiren Tibet, şöyle konuştu:

"Dünya Zeytin Günü'nde zeytin ağacının geçmişten bugüne insan hayatı içindeki önemine dikkat çekmek istedik. Dünyanın bilinen en eski zeytin işliği olan Klazomenai, bizim için inanılmaz bir sembol. Yine Urla'da dünyanın en büyük zeytin müzesi kuruluyor. Bu müze de bizimle birlikte kapılarını açıyor. Zeytinin kutsallığını, ölümsüzlüğünü gündeme getirerek, zeytin ve zeytinyağı tüketmenin önemini halkımıza yansıtmak istedik. Tabi ki tüm alışkanlıklar çocuklukta başlıyor. Bu yıl etkinliğimizi çocuk, zeytin ve ölümsüzlük temaları üzerine kurguladık. Gelecek yıllarda artık gün değil hafta olarak kutlamayı arzu ediyoruz."



Sıradaki Haber