17 °c

3. Necip Fazıl Ödülleri

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Necip Fazıl Ödülleri'nin ülkemizin en itibarlı ödülü konumuna geleceğine inanıyorum. Üstadın nefesini birazcık da olsa almış, gönüldaşlık yapmış, onunla teşriki mesaide bulunmuş bir kardeşiniz olarak, bir Cumhurbaşkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlere gereken desteği vermeyi sürdüreceğim." dedi....

Güncel Haberi
3. Necip Fazıl Ödülleri
3. Necip Fazıl Ödülleri

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Necip Fazıl Ödülleri'nin ülkemizin en itibarlı ödülü konumuna geleceğine inanıyorum. Üstadın nefesini birazcık da olsa almış, gönüldaşlık yapmış, onunla teşriki mesaide bulunmuş bir kardeşiniz olarak, bir Cumhurbaşkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlere gereken desteği vermeyi sürdüreceğim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Star gazetesinin Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği 3. Necip Fazıl Kısakürek Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, ödüllerin, yayın hayatı, edebiyat ve fikir dünyası için hayırlara vesile olmasını dileyerek, ödül alanları tebrik etti.

"Şiirde, fikirde, aksiyon ve sanatta cumhuriyet tarihinin şahikalarından" Üstat Necip Fazıl Kısakürek'i rahmet, minnet ve özlemle yad ettiğini ifade eden Erdoğan, "Rabbim ondan razı olsun. Cennetiyle, cemaliyle onu müşerref kılsın." ifadelerini kullandı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ödüllerin artık kritik eşiği aşarak kalıcı olma yolunda, uluslararası mesafe kat edeceğine inandığını dile getiren Erdoğan, Esmedya Grubu'na, ödülleri destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığına ve ödül jürisine teşekkür etti.

Ödüllerin her yıl çıtayı daha ileriye taşıdığını, fikir, sanat ve edebiyat hayatında bir mihenk taşına dönüşme yolunda ilerlediğini kaydeden Erdoğan, "İnşallah bu başarının kalıcı olacağına ve Necip Fazıl Ödülleri'nin ülkemizin en itibarlı ödülü konumuna geleceğine inanıyorum. Üstadın nefesini birazcık da olsa almış, gönüldaşlık yapmış, onunla teşriki mesaide bulunmuş bir kardeşiniz olarak, bir Cumhurbaşkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlere gereken desteği vermeyi sürdüreceğim." dedi.

Törende 5 farklı dalda 6 şair, yazar, hikayeci, mütefekkir ve ilim adamına ödüllerinin takdim edileceğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiir alanında 'Mesele sözün ağızdan çıkması değil, onun kalpte hasıl ettiği titreşimdir, muhayyilede bıraktığı kalıcı izdir. Başka türlü inmez bir imge hayalin bahçesine' diyerek 50 yıldır kelimelerin kilidini açan, eskilerin ırmak gibi şairlerinin peşinde bir ömür geçiren Şair Ebubekir Eroğlu'nu tebrik ediyorum. Fikir ve araştırma alanında ödüle layık görülen Yaşar Çağbayır'ı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Üstat Necip Fazıl, 'Dilden daha büyük, dilden daha aziz, dilden daha gerçek, dilden daha müdafalı vatan olmadığını' ifade eder. Yaşar Çağbayır Hocamızın gayretlerinin bu aziz vatanın korunması, emanetin yeni nesillere daha zengin bir şekilde teslim edilmesi noktasında çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. Bu vesileyle Hocamızın 310 bin kelimeden oluşan 10 ciltlik muhteşem eserini yeniden yayınlayan TİKA'ya da teşekkür ediyorum. Hikaye ve roman alanında ise eserleriyle kültür, düşünce ve edebiyat hayatımızda şimdiden kendine münhasır yer edinen Cihan Aktaş Hanımefendi'yi görüyoruz. 'Sanat bütün faniliğe karşı bir kalma çabası, bir olma çabası' diyerek yıllardır insana, hayata, kadına, bireyin iç dünyasına dair nitelikli, derinlikli eserler yazan Cihan Aktaş Hanımefendi'yi huzurlarınızda şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Bu yıl ilk kez takdim edilecek olan Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü'nü son derece yerinde bir takdir olarak gördüğümü de belirtmek isterim. Zira, Üstat her daim 'Millet tarlasını genç fidanlar ve yeni ekinlerle donatmanın' gayreti içinde olmuştur. Bu alanda 2 genç kardeşimiz ödüle layık görülmüştür. Modern hayatın üstünü örtmeye çalıştığı bütün güzellikleri, bütün incelikleri latif bir dille şiirlerinde nakış nakış işleyen şair Emel Özkan ile 'Adem'in Kekliği ve Chopin' ve 'Bozkırda Altmışaltı' isimli iki hikaye kitabıyla gönüllerimizi fetheden bozkırın kalemi Mustafa Çiftci'yi de içtenlikle tebrik ediyorum. Anadolu'nun bereketli ikliminde boy veren bu iki genç yetenekten inşallah gelecekte de çok değerli nitelikli, yüreğimize dokunacak daha nice eserler bekliyorum, bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün bu yıl "Türk hikayesinin coşkun pınarı, modern zaman dervişi" Mustafa Kutlu'ya tevcih edilmesini son derece yerinde bulduğunu dile getirdi. Erdoğan, Kutlu için, "Onun halini yaratana arz etmekten ibaret olan" hikayelerinin sayfaları yarım asırdır okuyucularının gözlerinden süzülen yaşlarla ıslanıyor. Kendisi ya tahammül ya sefer diyerek çıktığı kutlu yolda 50 yıldır yılmadan, yorulmadan Anadolu'nun irfanını, vicdanını, sadeliğini en güzel şekilde kaleme ve kelimelere döküyor" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Sıradaki Haber