17 °c

Adalet Bakanı Bozdağ: (1)

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "15 adli istinafın şu anda 7'sini açtık, geri kalanları da hakim ve savcı sayılarındaki artışla uyumlu şekilde zaman içerisinde açacağız." dedi.Bozdağ, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette bir konuşma yaptı. Faaliyetteki ilk istinaf mahkemesini ziyaret ettiğini belirten Bozdağ, görev yapan bütün daire başkan ve...

Güncel Haberi
Adalet Bakanı Bozdağ: (1)
Adalet Bakanı Bozdağ: (1)

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "15 adli istinafın şu anda 7'sini açtık, geri kalanları da hakim ve savcı sayılarındaki artışla uyumlu şekilde zaman içerisinde açacağız." dedi.

Bozdağ, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette bir konuşma yaptı.

Faaliyetteki ilk istinaf mahkemesini ziyaret ettiğini belirten Bozdağ, görev yapan bütün daire başkan ve üyelerini tebrik etti.

Bakan Bozdağ, "Zor bir görevi üstlendiğinizi biliyorum ama bunu başaracağınıza olan inancımı da huzurlarınızda ifade etmek isterim." dedi.

İstinafın Türk yargı tarihinde büyük bir milat kabul edildiğini, bölge adliye mahkemelerinin nasıl kurulduğunu anlatan Bakan Bozdağ, söz konusu mahkemelerin, 20 Temmuz 2016'da faaliyete geçtiğini, bu tarihin 1920'li yıllarda Cumhuriyetin başında yapılan büyük yargısal reformdan sonra ikinci büyük yargı reformu olduğunu ifade etti.

Bozdağ, istinaf mahkemelerinin çok büyük işleri başaracağını vurgulayarak, gelen ve çıkan dosya sayılarına bakıldığında bunun büyük bir başarı olarak görüldüğünü aktardı.

Ortalama 6,5 günde karara bağlanan ceza dosyalarının, 4,5 günde karara bağlanan hukuk dosyalarının bulunduğunu bildiren Bozdağ, bunun, milletin şikayet ettiği "geciken adalet, adalet değildir" anlayışına en büyük cevap oluşturduğunu kaydetti.

- "İstinaf, yargılamayı hızlandıracak"

Bozdağ, bazı kişilerin "İstinaf yargılamayı uzatacak" şeklinde eleştirilerde bulunduğuna işaret ederek, "Ama işin gerçeği istinaf, yargılamayı hızlandıracak, adaletin zamanında tecellisine en büyük katkıyı sunacaktır. Türkiye genelinde istinaftan çıkan kararlara baktığımızda, aynı şekilde görülüyor. Cezada şu anda gelen dosyaların yüzde 65'i, hukukta ise yüzde 72,5'i 3,5 ayda karara bağlanmış. Son derece önemli." diye konuştu.

İdari yargıda dosyaların yüzde 80'inin istinafta kesinleştiğini bildiren Bakan Bozdağ, bunun Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemelerin, "İçtihat mahkemesi" vasfına dönüşeceği anlamına geldiğini anlattı.

Bakan Bozdağ, istinaf sayesinde dosyaların daha iyi inceleneceğini belirtti.

- "İstinaf, delillere ve dosyaya dokunacak"

"İstinaf, yargı sistemimiz içinde Yargıtay ve Danıştaydan daha etkin ve daha güçlü bir yapı oluşturacaktır." diyen Bozdağ, Yargıtay ve Danıştayın vaka incelemesi değil, sadece hukuka uygunluk açısından bir değerlendirme yaptığını ifade etti.

Bozdağ, "İstinaf, delillere ve dosyaya dokunacak. Gerekirse yeniden bazı şeyleri, ihtiyaç duyduğunda yaptıracak, eksik gördüğünde tamamlayabilecek, yanlış gördüğünde düzeltebilecek. Bu, istinafa verilmiş gerçekten büyük bir güçtür." açıklamasında bulundu.

İstinaf mahkemelerinde ilk defa görev alma onur ve şerefini yaşayan bütün başkan ve üyelere inandığını kaydeden Bozdağ, "Dosyadaki her adli işlemi yenilemeye kalkmış olsak istinaf işin altında ölür. Onun için pozisyonumuzu ona göre kurgulamamız ve yapmamız lazım." dedi.

Bekir Bozdağ, ülkenin değişik yerlerinde istinaf mahkemelerine ilişkin büyük beklentiler olduğuna işaret ederek, bu beklentilere olumlu cevap verileceğini vurguladı.

"15 adli istinafın şu anda 7'sini açtık, geri kalanları da hakim ve savcı sayılarındaki artışla uyumlu şekilde zaman içerisinde açacağız." diyen Bozdağ, Türkiye'deki bütün istinaf mahkemelerinde görev yapanlara başarılar diledi.

(Sürecek)

Sıradaki Haber