17 °c

Afganistan'ı Avrupa'ya bağlayacak demiryolu hattı açıldı

FARYAB (AA) - Afganistan'ı, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak demiryolu hattı açıldı. Afganistan-Türkmenistan demir yolunda, ilk tren yolculuğu gerçekleştirildi. Ülkenin kuzeyindeki Faryab vilayetinin Akina Sınır Kapısı'nda düzenlenen törene, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu...

Güncel Haberi
Afganistan'ı Avrupa'ya bağlayacak demiryolu hattı açıldı
Afganistan'ı Avrupa'ya bağlayacak demiryolu hattı açıldı

FARYAB (AA) - Afganistan'ı, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak demiryolu hattı açıldı.

Afganistan-Türkmenistan demir yolunda, ilk tren yolculuğu gerçekleştirildi.

Ülkenin kuzeyindeki Faryab vilayetinin Akina Sınır Kapısı'nda düzenlenen törene, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, bakanlar, milletvekilleri ve yabancı ülkelerin diplomatları katıldı. Tören, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Gani, açılış konuşmasında, Berdimuhamedov'un, Afganistan'a büyük bir hediyeyle geldiğini söyledi.

Demiryolu hattının bölge ülkeleri arasında ticareti, diyaloğu ve dostluğu tesis edeceğini belirten Gani, Afganistan ile Türkmenistan arasındaki dostluğun daha da artarak süreceğini vurguladı.

Gani, demiryolunun hizmete girmesiyle, petrol ve doğalgaz gibi ithal edilen ürünlerin fiyatının düşeceğini vurguladı.

Türkmenistan'ın, Afganistan'ın Avrupa ve Asya'ya bağlanacağı tek güzergah olduğunu anlatan Gani, iki ülke arasında ticari iş birliği olduğunu da kaydetti.

Gani, ''Bugün tarihi bir gün, Türkmenistan ile ilişkilerimizi geliştirmemize katkı sağlayacak demiryolu koridorunun inşasındaki öncülüğü için Türkmenistan'a teşekkürü borç biliriz. Yaşasın Türkmenistan-Afganistan dostluğu.'' diye konuştu.

- "Demiryolu hattı kıtalararası öneme sahip"

Berdimuhamedov da Türkmenistan'ın Afganistan'a okul, hastane ve mescit gibi yardımlarının devam edeceğini vurguladı.

Demiryolu hattının kıtalar arası öneme sahip olduğunu dile getiren Berdimuhamedov, demiryolunun açılmasıyla bölgesel ulaştırmanın artacağını, böylece Asya'nın Avrupa'ya bağlanacağını söyledi.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Doğalgaz Boru Hattı'nın çalışmalarına da değinen Berdimuhamedov, bu projenin hayata geçirilmesiyle Afganistan'ın ekonomisine katkı sağlayacağını kaydetti.

Afganistan'a gönderilen elektriğin artırılacağına işaret eden Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Afganistan'dan mermer taşı alacağını bildirdi.

Afganistan'da 19. yüzyıldan itibaren bazı demiryolu projeleri geliştirilmeye başlanmışsa da ülke, sadece Özbekistan üzerinden geçen tek demiryolu ağına sahip. Çoğu ürünü ithal eden Afganistan, el dokuma halı, yaş meyve ve tekstil ürünleri ihraç ediyor.

Türkmenistan'ın Atamurad ile Afganistan'ın Akina istasyonu arasındaki 88 kilometrelik demiryolu inşaatı, Türkmenistan tarafından yapıldı. Demiryolu hattı Afganistan'ı, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak.

Sıradaki Haber