17 °c

Akçay Barajı'nın yüzde 30'luk kısmı tamamlandı

SAKARYA (AA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresince (SASKİ) Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturmak amacıyla Pamukova Eskiyayla bölgesinde inşa edilen Akçay Barajı gövdesinin yüzde 30'luk kısmı tamamlandı.Bin metre rakımlı havzada yapımı devam eden baraj inşaatında incelemelerde bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu...

Güncel Haberi
Akçay Barajı'nın yüzde 30'luk kısmı tamamlandı
Akçay Barajı'nın yüzde 30'luk kısmı tamamlandı

SAKARYA (AA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresince (SASKİ) Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturmak amacıyla Pamukova Eskiyayla bölgesinde inşa edilen Akçay Barajı gövdesinin yüzde 30'luk kısmı tamamlandı.

Bin metre rakımlı havzada yapımı devam eden baraj inşaatında incelemelerde bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, zorlu hava şartlarına rağmen çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.

Akçay Barajı'nın şehrin içme suyu geleceği ve enerji üretim kapasitesi açısından çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Toçoğlu, "Sakaryalı hemşehrilerimizin her zaman daha iyisini, daha fazlasını hak ettiğini düşünüyoruz. Akçay Barajımız da bunun en güzel örneği. Türkiye'de ilk defa bir yerel yönetim olarak baraj inşa ediyoruz." diye konuştu.

Toçoğlu, baraj gövdesinde çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tamamlandığında 70 metre yüksekliğe sahip olacak baraj gövdemizin şu anda yüzde 30'u bitti. Baraj gövdesinde toplamda 700 bin metreküp kaya dolgusu yapacağız. Gövde yüksekliğimiz şu anda 22 metreyi bulmuş durumda. İnşallah kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak bölgede su toplamaya başlayacağız. Şehrimize dev bir projeyi daha kazandırmış olacağız. Projeyle Sapanca Gölü'nden temin edilen içme suyuna 100 milyon liralık alternatif oluşturacağız.

- "40 milyon metreküp su potansiyeli olacak"

Akçay Barajı Projesi'nin işlevselliği açısından Türkiye'de başka bir benzerinin olmadığını söyleyen Toçoğlu, tamamlandığında toplamda 40 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturacaklarını kaydetti.

Böylelikle şehrin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü'nden temin edilen içme suyunda tasarruf sağlayacaklarını dile getiren Toçoğlu, "Ayrıca, Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 47 kilometrelik çelik isale hattının üzerine yerleştireceğimiz 3 adet Hidroelektrik Santrali (HES) ile enerji üreteceğiz. Hem şehrimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağız. Söz konusu hattın 32 kilometresini tamamladık. Tüm gayretimiz şehrimiz ve ülkemiz için." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber