17 °c

Atina'da polis kurşunuyla ölümün protestosunda 23 gözaltı

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın başkenti Atina'da, 2008 yılında polis kurşunu ile yaşamını yitiren 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos'un ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma töreni ve yürüyüşlerde, polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Çeşitli öğrenci dernekleri ve sol grupların düzenlediği yürüyüşlerin ardından akşam saatlerinde, kendilerini iktidar karşıtı...

Güncel Haberi
Atina'da polis kurşunuyla ölümün protestosunda 23 gözaltı
Atina'da polis kurşunuyla ölümün protestosunda 23 gözaltı

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın başkenti Atina'da, 2008 yılında polis kurşunu ile yaşamını yitiren 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos'un ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma töreni ve yürüyüşlerde, polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı.

Çeşitli öğrenci dernekleri ve sol grupların düzenlediği yürüyüşlerin ardından akşam saatlerinde, kendilerini iktidar karşıtı "anarşistler" olarak adlandıran yüzleri maskeli kişilerden oluşan yaklaşık taş ve molotof kokteyli atması üzerine, polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla karşılık verdi.

Emniyetinin açıklamasına göre, şimdiye kadar 23 kişi gözaltına alınırken, 4 gösterici tutuklandı. Bir polisin ise hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Eksarhia semtindeki bazı sokakları çöp tenekelerini yakarak barikatlar kurarak kapatan göstericiler ve polis arasında çıkan olaylarda çevredeki bazı araçlar yanarken, binalarda hasar oluştu.

Gösteriler nedeniyle kent merkezindeki yollar akşam saatlerine kadar trafiğe kapatılırken, 3 binin üzerinde polisin görev yaptığı bildirildi.

Öte yandan, ülkenin ikinci büyük kenti Selanik'te ve Girit Adası’nın Heraklion kentinde de eylemciler çöp bidonlarını ateşe vererek polise molotofkokteyli attı. Olaylar sırasında her iki kentte de hasar meydana geldiği ifade edildi.

Aleksandros Grigoropulos isimli öğrenci, 6 Aralık 2008 tarihinde iki polis memurunun açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetmişti. Grigoropulos’un ölümü üzerine Atina'da alevlenen isyanlar iki hafta sürmüş, kentte hayatı felce uğratmıştı.

Grigoropulos'a kasıtlı olarak ateş ettiği belirlenen polislerden biri müebbet, diğeri de 10 yıl hapis cezası almıştı.

Sıradaki Haber