17 °c

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İstanbul'da

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak merkezi hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'dan Musul'a kadar, uluslararası camia neredeydi?" dedi. Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) Cerrahpaşa'daki hizmet binasının açılışına katılan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını...

Güncel Haberi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İstanbul'da
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İstanbul'da

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak merkezi hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'dan Musul'a kadar, uluslararası camia neredeydi?" dedi.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) Cerrahpaşa'daki hizmet binasının açılışına katılan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Irak Meclisi tartışılacak bir karar verdi. 'Türk askerinin varlığını Başika'da istemiyoruz' dediler. Türkiye'nin bu konudaki tavrı ne olacak, ne gibi adımlar atılacak?" şeklindeki sorusu üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin Başika'daki varlığının, oradaki özellikle Musul'un DAEŞ tarafından işgalinden sonra ortaya çıkan bir zorunluluk dolayısıyla olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Önce Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak merkezi hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'dan Musul'a kadar, uluslararası camia neredeydi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başika'daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla varlığı, hiçbirisi işgalci bir amaçla değildir. O ülkenin iç işlerine karışmak amacıyla değildir. Orada terör örgütlerinin ortaya çıkarmış olduğu siyasi belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve özellikle Musul halkının korunmasıyla ilgili olarak Türkiye Başika'da yer almaktadır. Oradaki yerel unsurlarla, oradaki Peşmergelerle, Musul halkının oluşturmuş olduğu birliklerle, birimlerle de son derece yakın temas içinde Musul'un kurtarılması meselesine Türkiye başından itibaren kafa yormaktadır, bununla ilgili neler yapılabilir bunları ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu kararı anlamakta zorluk çektiğimizi, bu kararı doğru bir karar olarak görmediğimizi, Türkiye'nin hem Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması hem Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdiğinin de açık olduğunu ifade etmek istiyorum."

Irak ve Suriye topraklarının paramparça hale geldiğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Irak merkezi hükümeti eğer bir konu etrafında çalışacaksa, nasıl olur da Irak'ın toprak bütünlüğü sağlanabilir, nasıl olur da Irak'taki DAEŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin faaliyetlerine son verilebilir, buna kafa yorması lazım, bu konunun üzerinde çalışması lazım. Türkiye, Irak merkezi hükümetiyle terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya hazırdır. Türkiye bu anlamda Irak'ın büyük şehirlerinden birisi olan Musul'un da DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Musul, Musul halkına aittir. Rakka, Rakka halkına aittir. Irak Iraklılarındır, Suriye Suriyelilerindir ama hiçbir terör örgütünün oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demografik yapıyı değiştirmek gibi bir eylemin içinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür ne de Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım. Dolayısıyla burada eğer beraber çalışılacaksa, nasıl Musul'u DAEŞ'ten temizleyeceğiz, nasıl herhangi PYD başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin Irak toprakları içinde faaliyette bulunmasına mani olacağız... Biz bu konularda Irak hükümetiyle iş birliğine hazırız ama kusura bakmasınlar Irak bu kadar bölünüp parçalanmışken durup orada bir istikrar unsuru olarak bulunan Başika'daki Türk ordusunun varlığına da oradaki üssümüzün, oradaki yerel unsurlarla iş birliği halinde varlığına da kimsenin karşı çıkma hakkı yok."

Kurtulmuş, "Tabii yine Başika meselesinde biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türkiye'deki Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır, dolayısıyla bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir." diyerek, bu konudaki sözlerini tamamladı.

Bir basın mensubunun "Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Milli Savunma Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Bu süreç nasıl işledi?" şeklindeki sorusu üzerine ise Kurtulmuş, "Burada ilgili arkadaşlarımız çalışmaları yaptılar, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın tasvibleriyle bu süreç tamamlanmış oldu" yanıtını verdi.

Sıradaki Haber