17 °c

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Londra'da

LONDRA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin geçen yıl temmuz ayından bu yana terör örgütlerinin yoğun tehdidi altında olduğunu belirterek, "DEAŞ ve PKK'nın yanı sıra ne yazık ki hala Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) de tehdidi altındayız. FETÖ, devletin ve kamunun her kademesine sızmış bir örgüttür. Dolayısıyla terör örgütleriyle bir çeşit savaş...

Güncel Haberi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Londra'da
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Londra'da

LONDRA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin geçen yıl temmuz ayından bu yana terör örgütlerinin yoğun tehdidi altında olduğunu belirterek, "DEAŞ ve PKK'nın yanı sıra ne yazık ki hala Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) de tehdidi altındayız. FETÖ, devletin ve kamunun her kademesine sızmış bir örgüttür. Dolayısıyla terör örgütleriyle bir çeşit savaş halindeyiz." dedi.

Kurtulmuş, Londra'daki temasları çerçevesinde İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'da, "Türk İç ve Dış Politikasındaki Yeni Gelişmeler" başlıklı bir konuşma yaptı.

Terör, savaşlar, eşitsizlikler, küresel göç gibi sorunların olduğu bir dünyada yaşadığımızı dile getiren Kurtulmuş, küresel ekonomi ve siyasal sistemdeki eşitsizliklerin giderilmesinin önemini vurguladı. Kurtulmuş, günümüzde sınırları kapatmanın hiçbir ülkeyi daha güvenli kılmadığını belirterek, kimsenin dünyada olanlarla ilgili umursamaz bir tavır takınamayacağını belirtti.

Batı demokrasilerinin eşit müzakere ve ortak rızaya dayanan işbirliği olanakları yaratmaları gerektiğini belirten Kurtulmuş, Batı demokrasilerinin ayrıca kişilerin hür iradelerine ve ülkelerin ulusal kaynaklarına müdahale etmemeleri gerektiğini ifade etti. Konuşmasında dünyada artan terör saldırılarına da dikkati çeken Kurtulmuş, 1970-2015 yılları arasında terör saldırıları sonucu 150 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, sadece 2016 yılının temmuz ayında terör eylemleri sonucu bin 500'den fazla kişinin öldüğünü, 2 bin 200 kişinin yaralandığını kaydetti.

Terör saldırılarının çoğunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde meydana geldiğini söyleyen Kurtulmuş, terör, göç ve iç savaşların dört nedeni olduğunu dile getirerek, bu nedenleri, "siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, demokrasi ve temsiliyet eksikliği, gençlerin siyasal sistemlere olan güvensizliği ve askeri darbeler ile işgaller" olarak sıraladı.

-"Türkiye darbe girişimine reformlarla yanıt verdi"-

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki sorunlara dikkati çeken Kurtulmuş, "Ancak Türkiye aynı zamanda kargaşanın olduğu bir bölgenin ortasındaki istikrar adasıdır." dedi. Kurtulmuş, Irak ve Suriye'deki savaşların neticesi olarak Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya evsahipliği yaptığını hatırlattı.

Kurtulmuş konuşmasında ayrıca 15 Temmuz darbe girişimine değinerek,Türk halkının darbe girişimini önlemesinin Türk demokrasi tarihi için çok önemli olduğunu ve ülkenin her kesiminden insanların birlik içinde hareket ettiğini kaydetti. Milyonlarca insanın darbe girişiminden sonraki günlerde meydanlarda toplandığını anlatan Kurtulmuş, "Uluslararası toplumun, milyonlarca insanın ve siyasi partilerin verdiği mesajları aldığını umuyoruz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine bazı reformları hayata geçirerek yanıt verdiğini kaydederek, ekonomi ve siyasi sistemdeki demokratikleşmenin hızlandırıldığını belirtti. Kurtulmuş, Türkiye'nin zor zamanlardan geçmekte olduğunu söyleyerek, "Geçen yıl Temmuz ayından bu yana Türkiye, terör örgütlerinin yoğun tehdidi altındadır. DEAŞ, PKK'nın yanı sıra ne yazık ki hala FETÖ'nün de tehdidi altındayız. FETÖ, devletin ve kamunun her kademesine sızmış bir örgüttür. Dolayısıyla terör örgütleriyle bir çeşit savaş halindeyiz. Batılı müttefiklerimizin, Türkiye'nin demokrasisine ve istikrarına desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

-"Türkiye terör dalgasına karşı bir duvardır"-

Türkiye'nin dünyada artan aşırılık ve terörizm dalgasına karşı bir duvar gibi olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin barışa bağlılık, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ile sivil hakların korunması gibi temel prensiplerinden asla ödün vermeyeceğini dile getirdi. Kurtulmuş, "Türkiye'de kimi zaman eksen kayması yaşanıp yaşanmadığı sorgulanıyor. Hayır, Türkiye'de eksen kayması yok. Türkiye'nin bir ekseni var, o da kendi ekseni. Batılı olmayan ülkelerle iyi ilişkiler kurmak, Batı ile ilişkilerin kesileceği anlamına gelmez." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye'de barışçıl bir siyasi çözüm görmek istediğini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin aynı şekilde barış içinde yaşayan bir Irak'ı desteklediğini kaydetti. İsviçre'deki Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalmasına da konuşmasında değinen Kurtulmuş, "Türkiye, kalıcı barış görüşmelerinin güçlü bir destekçisidir. Kıbrıs sorununa bu yıl sonuna kadar ya da gelecek yılın ilk yarısında kalıcı ve kapsamlı bir sonuç bulunması yönündeki umudumuzu sürdürüyoruz." dedi.




Sıradaki Haber