17 °c

Başkentte Sivas Günleri

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adana'da özel bir yurtta çıkan yangına ilişkin, "Mülki İdare Amiri ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak denetimi var. Bu denetimlerden geçmiş mi, geçmiş. Eksiklikleri belirtmiş mi, belirtmemiş. Belirtmemiş ama bu olay ortaya çıkınca demek ki denetimler yerine göre yapılmıyor. Hakkıyla yapılmıyor. Ne yapılması lazım? İşte Meclis'e...

Güncel Haberi
Başkentte Sivas Günleri
Başkentte Sivas Günleri

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adana'da özel bir yurtta çıkan yangına ilişkin, "Mülki İdare Amiri ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak denetimi var. Bu denetimlerden geçmiş mi, geçmiş. Eksiklikleri belirtmiş mi, belirtmemiş. Belirtmemiş ama bu olay ortaya çıkınca demek ki denetimler yerine göre yapılmıyor. Hakkıyla yapılmıyor. Ne yapılması lazım? İşte Meclis'e şimdi önerge veriyoruz. İstiyoruz ki bütün bu yurtlarda her türlü tedbir alınsın. Bunlar Türkiye'nin geleceği." dedi.

Bakan Yılmaz, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sivas Günleri" etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Sivas türküdür. Eğer türküleri alırsanız, Türkiye güzelliğini kaybeder. Dolayısıyla Türkiye Sivas ile güzeldir. Sivas türküleriyle güzeldir." ifadesini kullandı.

Yılmaz, Sivaslı olmanın başkasından üstün olmak anlamına gelmediğini ancak kendilerini başkalarından farklı kıldığını, bu farklılıkları da zenginlik saydıklarını belirtti.

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel bir yurtta çıkan yangına ilişkin, Yılmaz, şunları söyledi:

"Orada devletin yurdu yok mu? Devletin yurdu var. Aladağ'da devletin yurdu var. 164 kişilik yurdumuz var. 82'si kız ve 82'si erkek, evlatlarımız kalıyor. Adana'da yurdun ne kadar kapasitesi var, bin 500. Ne kadarı dolu, yarısı dolu, yarısı boş. Peki niye onları buraya yerleştirmediniz, yerleştirdik. Kozan'ın en yakın ilçesi Aladağ yakınında Kozan'a yerleştirdik. Ancak aileler diyor ki, her birisine taziyede bulunduk, 'İşte bu yurdun temsilcileri geldiler. Bize evlatlarımızın burada daha iyi yetişeceğini söylediler. Biz de devletin vermiş olduğu yurttan aldık. Oraya götürdük.' diyorlar. Peki ne yapmak lazım, bu konuda herkesin daha çok özen göstermesi lazım. Evlatlarımız bizlerin geleceği, Türkiye'nin geleceği. Daha çok özen göstermemiz lazım."

Bakan Yılmaz, yurtların Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde olduğuna ve Aladağ'daki yurdun da en son geçen Haziran ayında 4 Maarif müfettişi tarafından denetlendiğine işaret ederek, "Mülki İdare Amiri ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak denetimi var. Bu denetimlerden geçmiş mi, geçmiş. Eksiklikleri belirtmiş mi, belirtmemiş. Belirtmemiş ama bu olay ortaya çıkınca demek ki, denetimler yerine göre yapılmıyor. Hakkıyla yapılmıyor. Ne yapılması lazım? İşte Meclis'e şimdi önerge veriyoruz. İstiyoruz ki bütün bu yurtlarda her türlü tedbir alınsın. Bunlar Türkiye'nin geleceği." diye konuştu.

Sivas Günleri etkinliği öncesinde Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısına katıldığını ve bu konunun milli güvenlik meselesi olduğunu anlatan Yılmaz, "Nasıl ki uyuşturucu ile mücadele milli güvenlik meselesiyse, evlatlarımıza daha iyi ortamda eğitim vermek, bizden daha iyi güzel ortamda güvenlik sağlamak da ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye'yi yarınlarda güçlü kılabilmenin yolu evlatlarımızı iyi yetiştirmekten geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, son 14 yılda, Türkiye'nin 80 yılında yapılan yurtlardan daha fazlasını yaptıklarını ancak bunun yeterli olmadığını bildiklerini aktardı.

- "İnşallah tekrarı olmasın diye ümit ediyoruz"

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Adana'da özel bir yurtta çıkan yangının herkesi üzdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"İnşallah tekrarı olmasın diye ümit ediyoruz. Bu bir siyaset meselesi değil, insanlık meselesi. Bu bir ahlak meselesi ve adalet meselesidir. Olaya bu meseleden bakmak gerekir. Şunu da sormak gerekir. Düşün ki bir cemaatin sadece Adana'da 80 tane yurdu var. Neden cemaatlerin imkanlarına devlet sahip değildir."

Devlet yurdunda 1970'lerde öğrenciyken kaldığını, o dönemde yurt binasının öğrencilerin üzerlerine kilitlendiğini anlatan Destici, "Aradan kırk sene geçmiş hala aynı mantıkla, aynı yetersizlikle öğrencilerin yurtlarda barındırılmasına ben isyan ediyorum. Artık insanımızın insanca yaşaması ve çocuklarımızın hak ettikleri yeri ve her türlü ihtiyacı karşılanmış yurtta barınmaları gerekmiyor mu, bunu hak etmiyorlar mı? Dolayısıyla burada en tepeden en aşağıya kadar kimin sorumluğu varsa mutlaka hesabı sorulmalı ki bir daha tekerrür edilmesin." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise Türkiye için şehit düşenlere ve Adana'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

"Sivasımız güzel bir ildir. Ama ne yazık ki Sivasımız en çok göç veren illerimizden bir tanesi. Sivas'ın dışında yaşayanlar Sivas'ta yaşayanların en az dört beş misli. İstanbul'un nüfusuna bakıldığında en büyük nüfusu Sivas'tan İstanbul'a gitmiş kardeşlerimiz teşkil ediyor." ifadesini kullanan Karamollaoğlu, bütün Sivaslıları bir araya getirdikleri için Sivas Günleri'nde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından etkinliğin açılışını yapan Bakan Yılmaz, yöresel ürünlerin, yiyeceklerin ve el sanatları ürünlerinin bulunduğu stantları gezdi ve vatandaşlarla sohbet etti.

Etkinliğe, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sivas Günleri etkinliği, 4 Aralık'a kadar sürecek.






Sıradaki Haber