17 °c

Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi

WASHINGTON (AA) – ABD’de başkent Washington ve çevresinde yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye dostu farklı milletlere mensup Amerikalılardan oluşan grup, Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi düzenledi.ABD’deki yaklaşık 150 Türk Amerikan derneği bir çatı altında toplayan Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından organize edilen mitinge, başkent...

Güncel Haberi
Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi
Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi

WASHINGTON (AA) – ABD’de başkent Washington ve çevresinde yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye dostu farklı milletlere mensup Amerikalılardan oluşan grup, Beyaz Saray önünde “Darbeye Karşı Demokrasi” mitingi düzenledi.

ABD’deki yaklaşık 150 Türk Amerikan derneği bir çatı altında toplayan Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından organize edilen mitinge, başkent Washington’ın yanı sıra Virginia, Maryland ve New Jersey eyaletlerinde yaşayan Türk vatandaşlarından oluşan yaklaşık bin kişi katıldı.

Mitingde ayrıca farklı milletlere mensup Amerikalı Müslümanlar ile Türkiye dostu birçok Amerikalı hazır bulundu.

Türk ve Amerikan bayrakları taşıyan kalabalık, “Katil Fetullah Gülen”, “Dik dur eğilme bu millet seninle”, “Her şey vatan için”, "Şehitler ölmez" şeklinde sloganlar attı.

Mitingde üç siyasi partinin ABD’deki temsilcileri birer konuşma yaparken, 15 Temmuz gecesi Türk halkının, demokrasisine, bağımsızlığına, özgür iradesi ile seçtiği parlamentosuna ve Cumhurbaşkanlığına karşı gerçekleştirilen kanlı darbe girişimine canı pahasına karşı çıktığı vurgulandı.

TASC İletişim Koordinatörü Mustafa Tuncer, darbe girişimini örgütlenmesi, hareketi, işleyişi ve kullandığı araçlar itibariyle açık bir terör saldırısı olduğunu dile getirdi.

Darbe girişiminin ardındaki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in bir an önce Türkiye’ye iade edilmesini isteyen Tuncer, ABD yönetimine şöyle seslendi:

“Bizler Amerika’da yaşayan Türkler ve Türkiye dostları olarak, ABD’nin güçlü müttefiki ve NATO üyesi olan Türkiye’ye karşı girişilen terör saldırısının müsebbibi FETO örgütü mensupları ve Fetullah Gülen’in Türk adalet sistemine teslim edilmesini istiyoruz. ABD’li yetkililerin Türkiye’nin bu demokrasi savunmasını yalnız bırakmayacağına inanıyoruz. Amerikalı Türkler ve Türkiye dostları olarak, ABD başkanından, senatosundan ve adli mercilerinden demokrasi düşmanı Fetullah Gülen'in iadesinin bürokratik süreçle uzatılmamasını ve ABD'nin terörist Gülen’in değil, Türk Milleti'nin yanında durduğunu kamuoyunu rahatlatacak biçimde net olarak göstermesini talep ediyoruz.”

- “Türkiye Cumhuriyeti ABD’de yalnız değildir”

Öte yandan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da miting alanına gelerek vatandaşlara katılımları için teşekkür etti.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’deki Türk vatandaşlarının da Yenikapı’da olduğu gibi siyasi görüşlerini bir kenara koyarak Beyaz Saray önünde Türkiye için bir araya geldiklerini söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti ABD’de yalnız değildir” diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz’dan sonra gerçekten birlik ve dayanışmanın sergilenmesi konusunda çok ciddi bir kararlılık var, vatandaşlarımız arasında çok ciddi bir gönül birliği var. İstanbul’da Yenikapı’da yapılan mitingi, diğer illerde yapılan mitingleri gördük. Herhangi bir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, herhangi bir meşrep, mezhep ve etkin köken gözetmeksizin bütün vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve demokrasisinin yanında yer aldılar. Bunu kararlılıkla sergilediler. Bugün Washington’da Beyaz Saray önünde yapılan gösteriyi de aynı şekilde görmek lazım.”

Kılıç, FETÖ elebaşı Gülen’in Türkiye’ye iadesinin bir an gerçekleştirilmesini istediklerini kaydetti. Kılıç, “ABD makamlarına gerekli belgeler, gerekli dosyalar verildi. Bu konuda iyi niyetli, bizimle işbirliği yaparak çalışmaya devam ediyorlar. Önümüzdeki günlerde buradan Türkiye’ye, Türkiye’den buraya heyetler gidip gelecek. Bu sürecin tabiatıyla Türk halkının beklentileri doğrultusunda bir an önce çözüme kavuşturulmasını diliyoruz ve ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Sıradaki Haber