17 °c

Beyrut'ta "1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl" konferansı

BEYRUT (AA) - Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Mercidabık Savaşı'nın bölgedeki insanların 400 yıllık beraber barış içinde yaşamasının başlangıcı olduğunu bugün ise Halep'in "insanlığın vicdanında bir leke" haline geldiğini söyledi. Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde (AUB) Ortadoğu'daki ülkelerin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan...

Güncel Haberi
Beyrut'ta 1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl konferansı
Beyrut'ta "1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl" konferansı

BEYRUT (AA) - Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Mercidabık Savaşı'nın bölgedeki insanların 400 yıllık beraber barış içinde yaşamasının başlangıcı olduğunu bugün ise Halep'in "insanlığın vicdanında bir leke" haline geldiğini söyledi.

Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde (AUB) Ortadoğu'daki ülkelerin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan Mercidabık Savaşı'nın 500. yılı nedeniyle düzenlenen "1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl" başlıklı konferans başladı.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Erciyes, "Tarih, diplomat ve politikacılardansa, tarihçilere bırakılmalı ve ideolojiler yerine gerçekler, belgelerle yazılmalı." dedi.

Mercidabık Savaşını Ortadoğu için bir "dönüm noktası" şeklinde niteleyen Erciyes, şunları kaydetti:

"Bu savaş bölgenin siyasetini, demografik yapısını ve dini hareketlerini şekillendirdi. Bu savaştan sonra Suriye ve Filistin, Osmanlı Devleti'nin bir parçası haline geldi. Aynı şekilde bu, bölge insanları arasında 400 yıllık barış içinde beraber yaşamanın başlangıcıydı. Ne yazık ki Ortadoğu eski dönemlerde olduğu gibi barış içinde yaşama ortamından uzak. Bugün bölge şiddet, terörizm, dini aşırıcılık ve mezhepsel politikaların acısını çekiyor. Suriye'de genel olarak yaşananları ve asıl Mercidabık savaşının gerçekleştiği Halep'te yaşanan trajediye şahit oluyoruz. Halep, insanlığın vicdanında bir leke haline geldi. Bu anlamda, umarım ki Suriye'de Cenevre Mutabakatı çerçevesinde ve BM Güvenlik Konseyi 2254 numaralı kararı çerçevesinde siyasi çözüme ulaşılabilir ve artık daha fazla insan acı çekmez."

Beyrut Amerikan Üniversitesi Rektörü Fadlu Huri ise, AUB'nin Türkiye ile uzun bir ilişkisi olduğuna işaret ederek, AUB'nin Suriye Proteston Koleji olarak İstanbul'daki Robert Koleji ile aynı zamanda kurulduğu bilgisini paylaştı.

Osmanlı zamanında AUB'nin kurulduğu 1886 yılından itibaren bölgede önde gelen birçok kişiye eğitim verdiğine değinen Huri, Birinci Dünya Savaşı sırasında AUB'nin Osmanlı Devleti'nin insani yardım çalışmalarında yer aldığını hatırlattı.

Huri, 1516 yılının bölgedeki Arap kültür ve askeri hakimiyetinin sona erdiği ve Osmanlı kültür ve askeri hakimiyetinin başladığı yeni bir dönem olduğunu aktararak, bunun getirdiği faydaların ve zorlukların konferansa katılan akademisyenler tarafından ele alınacağını belirtti.

-"1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl"

AUB, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) himayesinde gerçekleşen "1516: Ortadoğu'yu ve dünyayı değiştiren yıl" konferansı, Türkiye'nin de dahil olduğu 9 ülkeden, 33 profesörün katılımıyla gerçekleşiyor.

Bugün başlayan ve üç gün sürecek konferansta, Mercidabık Savaşı'nın ardından Osmanlı hakimiyetindeki bölgede yaşananlar, toprak yönetimi, hukuk, dil, din, kültür, devlet idaresi ve ekonomi gibi birçok başlıkla ele alınacak.





Sıradaki Haber