17 °c

Bosna Hersek'te "Devlet Günü" kutlandı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te, 1943 yılından bu yana kutlanan "Devlet Günü" dolayısıyla başta başkent Saraybosna olmak üzere ülke genelindeki birçok şehirde etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar kapsamında Saraybosna'da, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan ve "Sönmeyen Ateş" olarak adlandırılan anıtın önünde tören gerçekleştirildi.Anıtın önünde...

Güncel Haberi
Bosna Hersek'te Devlet Günü kutlandı
Bosna Hersek'te "Devlet Günü" kutlandı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te, 1943 yılından bu yana kutlanan "Devlet Günü" dolayısıyla başta başkent Saraybosna olmak üzere ülke genelindeki birçok şehirde etkinlikler düzenlendi.

Kutlamalar kapsamında Saraybosna'da, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan ve "Sönmeyen Ateş" olarak adlandırılan anıtın önünde tören gerçekleştirildi.

Anıtın önünde düzenlenen törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic ve Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komsic'in yanı sıra çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi katıldı. Anıta çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

İzetbegovic, burada yaptığı açıklamada, tüm Bosna Herseklilerin Devlet Günü'nü kutlayarak, "Her yıl kutladığımız bu günde, 25 Kasım'ın temel prensiplerini, kötülüğe karşı mücadele edenlerin cesaretini ve Bosna Hersek'in hakları için savaşanları hatırlamalıyız." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Sefik Dzaferovic de 25 Kasım'ın Bosna Hersek tarihindeki çok önemli bir gün olduğuna işaret etti.

Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde de tören düzenlenirken, ülkenin birçok şehrinde de Devlet Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.


- Sırp Cumhuriyeti'nde tören yok


Öte yandan, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) Devlet Günü resmi bayram olarak kutlanmazken, dolayısıyla buradaki kamu kurumlarının bugün normal bir şekilde çalıştığı gözlendi.

Banja Luka sakinlerinden Ratko Lazicic, Bosna Hersek'teki tüm halkların Devlet Günü'nü kutlaması gerektiğini belirterek, "Dedelerimizin, babalarımızın verdiği mücadeleyi yok etmemeli, görmezden gelmemeliyiz." dedi.

Bir başka Banja Lukalı Novak Petkovic 25 Kasım'ın kutlanmaması gerektiğini söyleyerek, "Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna Hersek'ten ayrılması en kabul edilebilir çözüm. Tıpkı Çekler ve Slovaklar gibi. Barış içinde ayrılmalıyız. Tarih, beraber yaşayamayacağımızı gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

- "25 Kasım Devlet Günü"

Bosna Hersek'te Devlet Günü, 25 Kasım 1943 tarihinde Mrkonjic Grad kentinde düzenlenen Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi (ZAVNOBİH) ilk oturumundan bugüne kutlanıyor.

Oturumda Bosna Hersek'in ulus olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Yugoslavya bünyesindeki altı eşit cumhuriyetten biri olması güvence altına alınmıştı.

Sıradaki Haber