17 °c

Budapeşte'de Türk-Macar Ekonomi Sempozyumu

BUDAPEŞTE (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde Macaristan'ın ilk andan itibaren Türk halkının yanında durduğunu belirterek, ''Sayın Orban'ın şahsında Macar halkına çok teşekkür ediyoruz.'' dedi.Metin, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan...

Güncel Haberi
Budapeşte'de Türk-Macar Ekonomi Sempozyumu
Budapeşte'de Türk-Macar Ekonomi Sempozyumu

BUDAPEŞTE (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde Macaristan'ın ilk andan itibaren Türk halkının yanında durduğunu belirterek, ''Sayın Orban'ın şahsında Macar halkına çok teşekkür ediyoruz.'' dedi.

Metin, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası, İktisadi Araştırmalar Vakfı, ALX Macaristan, Macar-Türk Ticaret Odası'nın organizatörlüğünde düzenlenen Türk-Macar Ekonomi Sempozyumuna katıldı.

Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini, bu konuda Macaristan'ın ilk andan itibaren Türk hükümetini ve halkını desteklediğini belirterek şöyle konuştu:

''FETÖ'ye karşı mücadelede Macaristan hükümeti ilk andan itibaren Türkiye'nin ve Türk halkının yanında olduklarını ifade etmişlerdir. Sayın Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın şahsında Macar halkına çok teşekkür ediyoruz. FETÖ'nün Macaristan'daki faaliyetlerinin bitirilmesi konusunda da Macaristan hızlı adımlar atmaktadır. Bu konuda Macaristan'a özellikle teşekkür etmek istiyorum. O gün milletimiz demokrasisine ve hukuk devletine sahip çıkmış, 12 saat gibi kısa bir süre içerisinde hiç silah kullanmadan göğsünü siper ederek buna dur demiştir. İlk andan itibaren Türkiye'de hükümetimizin kararlı adımları sayesinde herhangi bir kaos olmadan hayat devam etmiştir. Güçlü Türkiye ekonomisi, daha güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor.''

Metin ayrıca, Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini, hükümetlerin işadamlarını desteklediğine dikkat çekerek, ''Düne göre bugün Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkiler daha iyi. Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik işbirliği açısından önemli fırsatlar var.'' dedi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar, Türk ve Macar ekonomik işbirliğinin artması için her iki hükümetin de iş adamlarına her türlü desteği verdiğini belirterek, ''Türkiye doğal kaynak bakımdan çok zengin olmamasına rağmen son 10 yılda gösterdiği ekonomik atılım gerçekten takdire şayan bir durum. Türkiye'nin son yıllarda yapmış olduğu olağanüstü yatırımlar ve ekonomik gelişim örnek olarak gösterilebilir. Biz hükümetler olarak, hem Türk hem de Macar iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazırız.'' dedi.

Türkiye - Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, başkanlığını yaptığı iş konseyinin önemli projelere imza attığını belirterek, ''2012 yılında dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, iki ülke arasındaki ekonomik hacmi 2 milyar dolardan 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarılması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı. Attığımız adımlar neticesinde, 2015 yılında Macaristan'a gelen Türk turist sayısı 80 bin iken, bu yıl 140 bine yükselmiş durumda. İkili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hükümetimiz büyük destek veriyor.'' şeklinde konuştu.

Polat ayrıca, 15 Temmuz'daki olaylarda Türkiye'yi destekleyen ilk ülkenin Macaristan olduğunu ve bu konuda Macar yetkililere çok teşekkür ettiğini söyledi.

Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Suat Gökhan Karakuş, Macarlar ve Türklerin aynı kökenlere sahip olduğuna işaret ederek, ''Macaristan'ın 7 ülkeyle sınırı var. Aşağı yukarı 300 milyonluk bir bölge nüfusundan bahsediyoruz. 2004 yılından beri Avrupa Birliği üye ülkesi olması, Adriyatik denizine yakınlığından ve coğrafi olarak Avrupa'nın göbeğinde yer almasından yatırım için oldukça ideal bir ülke. Macaristan termal açısından dünya çapından bilinen ülke. Dünya termal su bakımından 6'ıncı, Avrupa'da ise 3. sırada bulunuyor. Macaristan'da Audi, BMW ve Mercedes üretim merkezlerinin olması, yatırım açısından önem verilen bir ülke olduğunu gösteriyor. İşsizlik son yıllarda yüzde 10'dan yüzde 4'lere kadar indi. Yatırımcı konusunda çok önemli destekler veriyor.'' diye konuştu.

İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, sempozyumu düzenlemelerindeki amaçlarının Macar ve Türk iş adamlarını bir araya getirmek olduğunu belirterek, ''Vakfımız bugüne kadar 20 ülkede, Türkiye'de ise 300'ü aşkın proje, bilimsel çalışma düzenledi. Biz herkese eşit uzaklıkta bir sivil toplum kuruluşuyuz. Amacımız Türk iş dünyasına bilgi üretmek. Bu anlamda yurt dışı faaliyetler arasında yurt dışında da bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Çalışma yaptığımız ülke sayısı 20'ye yaklaştı. Bu adımları atmaya devam edeceğiz.'' dedi.

TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ise düzenlenen sempozyumun Türk-Macar ekonomik ilişkileri bakımında önemli olduğunu belirterek, ''Daha evvel TİKA coğrafyasındaki diğer bazı ülkelerde olduğu gibi Macaristan'da da bu sempozyuma başkanlığımızın katkı sağlamasından büyük memnuniyet duymaktayım. Bilindiği üzere, ekonomilere ivme kazandıran teknik yardım ve uluslararası kalkınma yardımları alanında sivil toplum kuruluşları ve bilim üreten kuruluşlar saha ile veri toplama ve politika belirleme noktasında kamu kuruluşlarının önemli uygulama ortaklarındandır.'' dedi.

Macaristan'da faaliyet gösteren Ekol Lojistik ve Budget firmalarının da desteklediği seminere, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ve MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar da katıldı.

Sıradaki Haber