17 °c

Burdur'da Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi açıldı

BURDUR (AA) - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) desteğiyle "Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi" açıldı. BAKA'nın "Yenilikçi Teknolojiler Mali Destek Programı" desteğinde MAKÜ Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde kurulan merkezin açılışında konuşan proje sorumlusu Sağlık Bilimleri Fakültesi...

Güncel Haberi
Burdur'da Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi açıldı
Burdur'da Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi açıldı

BURDUR (AA) - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) desteğiyle "Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi" açıldı.

BAKA'nın "Yenilikçi Teknolojiler Mali Destek Programı" desteğinde MAKÜ Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde kurulan merkezin açılışında konuşan proje sorumlusu Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aynur Başalp, projenin 915 bin liraya mal olduğunu belirtti.

Merkezin amacının hayvan hastalıkları ile hayvanlarda oluşan kanser için tanı kiti geliştirmek olduğunu söyleyen Başalp, merkezin iki laboratuvardan oluştuğunu ifade etti.

Başalp, "Bir laboratuvarda tanı kitleri ve antikor çalışmalarını yapacağız. Diğerinde ise kitlerde kullanacağımız antikorları steril ortamda geliştireceğiz. Bu projedeki temel hedefimiz önce bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli olan hayvan hastalıklarının hızlı ve erken teşhisi için tanı kitlerini geliştirmek. Bu tanı kitleri daha kesin ve doğru tanı için üreticilere yardımcı olacak." dedi.

Projenin 915 bin liralık maliyetinin yüzde 80’inin BAKA tarafından karşılandığına dikkati çeken Başalp, "Veteriner Fakültesindeki hocalarımızla birlikte bölgemizdeki önemli hastalıkları belirledik. Zaten projemizi önce hayvan yetiştiricilerine sunduk ve onların istekleri doğrultusunda bu bölge için çok önemli olduğuna karar vererek hazırlamıştık. Tanı teknolojilerine ülkemizde özellikle son yıllarda çok büyük bir ilgi var. Gerek insan sağlığı gerek hayvan sağlığına yönelik bütün tanı kitleri tamamıyla yurt dışından temin ediliyor ve ülkemize maliyeti oldukça yüksek."

Başalp, çalışmalara başladıktan sonra yaklaşık 1,5 yılda tanı kitleri prototiplerini çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı.

Açılışa, BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Sıradaki Haber