17 °c

Çavuşoğlu-Jagland görüşmesi

ANKARA (AA) - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun ve örgütün gizli ağlarının ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bu örgütün Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara, yargıya, orduya ne derece sızdığını ve demokratik değerlere karşı eylemlerinin ne derece etkili...

Güncel Haberi
Çavuşoğlu-Jagland görüşmesi
Çavuşoğlu-Jagland görüşmesi

ANKARA (AA) - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun ve örgütün gizli ağlarının ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bu örgütün Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara, yargıya, orduya ne derece sızdığını ve demokratik değerlere karşı eylemlerinin ne derece etkili olduğunu Avrupa'nın çok net anlamadığını görüyoruz." dedi.

Ankara'da resmi temaslarda bulunan Jagland ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından basına hitap etti.

Jagland, Türk demokrasisi ile demokratik kurum ve kuruluşlara karşı yapılan şiddetli darbe girişimine karşı hem Avrupa Konseyi hem de şahsı adına Türkiye'ye desteklerini ifade etmek üzere bu ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk halkının, darbe girişimi karşısında cesur şekilde durarak güzel örnek sergilediğini belirten Jagland, "Türk halkı, demokrasiye, insan haklarına ve demokratik kurum ve kuruluşlara ne kadar sahip çıktığını tüm Avrupa'ya bir mesaj olarak da iletmiştir." diye konuştu.

- "Çok ağır şekilde kınanması gereken bir darbe girişimi yaşandı"

Jagland, darbe girişiminin neresinden bakılırsa bakılsın kabul edilemeyecek bir şey olduğunu vurgulayarak, "Sokaktaki halkın üzerine ateş açıldı, çok sayıda Türk vatandaşı hayatını kaybetti. TBMM gibi ülkenin demokratik kurum ve kuruluşlarına saldırılar ve bombardımanlar gerçekleştirildi. Dolayısıyla çok ağır şekilde kınanması gereken bir darbe girişimi yaşandı." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi, gece yarısından önce mesaj yayımlayarak darbe girişiminin tamamen kabul edilemez olduğunu açıkça bildirdiğini hatırlatan Jagland, şöyle devam etti:

"Sayın Dışişleri Bakanı'nın söylemiş olduğu gibi 1980 darbesi neticesinde Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınmıştı. Muhtemelen eğer darbeciler başarılı olsaydı benzer bir sonuçla biz yine karşı karşıya kalacaktık. Zira darbecilerin ve darbeyi destekleyen kişilerin iktidarı elinde bulundurduğu bir ülkenin Avrupa Konseyine üye olma şansı yoktur."

- "Türkiye'nin birlik sergilemesi gerçekten çok önemli"

Darbe girişimini takip eden süreçte TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin de birlik sergilemiş olmalarının son derece önemli ve anlamlı olduğunu kaydeden Jagland, bu zor zamanlarda Türkiye'nin birlik sergilemesinin gerçekten çok büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Jagland, darbe girişiminin ardından FETÖ'nün Türkiye'deki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmalara ilişkin şunları söyledi:

"Bu darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun ve örgütün gizli ağlarının ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu örgütün Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara, yargıya, orduya ne derece sızdığını ve demokratik değerlere karşı eylemlerinin ne derece etkili olduğunu Avrupa'nın çok net anlamadığını görüyoruz. Biz uzun zamandır bu örgütün varlığından haberdarız, bu yüzden kurum ve kuruluşlarda bir temizlik yapılması gerektiğini görüyoruz. Ancak, bu süreçlerin hukukun üstünlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına uygun şekilde yapılması çok önemli."

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan en önemli maddelerden birinin masumiyet karinesi olduğunu ve bu ilkenin Avrupa Komisyonu üyeleri tarafından benimsendiğini vurgulayan Jagland, "Türk hükümetinin bu süreçte Avrupa Konseyi uzmanlarıyla çalışma arzusunda olduğunu öğrenmekten son derece mutluyum. Bunun, bu süreçte izlenecek en doğru yol olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin Avrupa kıtasının tamamı için önemli bir Avrupa ülkesi olduğunu ifade eden Jagland, "İnanıyorum ki Avrupa da Türkiye için önemli. Bu yüzden, Avrupa Konseyi olarak Türkiye'nin bu süreci en iyi şekilde atlatması için elimizden geleni yapmamız çok önemli. Sayın Bakan Çavuşoğlu'nun ve diğer hükümet temsilcilerinin bu süreçte bizimle işbirliğini ön plana çıkaran tutumları da son derece önemlidir." diye konuştu.



Sıradaki Haber