17 °c

Cemaatin üzerine tente çökmesi

İSTANBUL (AA) - Eski İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Ataköy'de cami avlusunda tentenin cenaze namazı kılanların üstüne çökmesinde bir ihmal olduğunu ancak bunun cami imamından kaynaklanmadığını belirterek, "Yaz aylarında tentenin otomatik açma kapatma düğmesinin çalışmadığı tespit edilmiş. Bu durum, dernek yöneticileri ve cami imamı tarafından belediye yöneticilerine...

Güncel Haberi
Cemaatin üzerine tente çökmesi
Cemaatin üzerine tente çökmesi

İSTANBUL (AA) - Eski İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Ataköy'de cami avlusunda tentenin cenaze namazı kılanların üstüne çökmesinde bir ihmal olduğunu ancak bunun cami imamından kaynaklanmadığını belirterek, "Yaz aylarında tentenin otomatik açma kapatma düğmesinin çalışmadığı tespit edilmiş. Bu durum, dernek yöneticileri ve cami imamı tarafından belediye yöneticilerine iletilmiş. Belediye de kendilerinin bu hizmeti ifa ettiklerini, bundan sonra tenteyi yapan firmayla görüşmeleri gerektiğini söylemiş. Firmadan da çok yüksek, 150 bin lira gibi bir rakam talep edilmiş." dedi.

Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende, görevini Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'a devreden Yaran, Ataköy 5. Kısım Camisi'nde üzerinde kar biriken tentenin çökmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda kişinin de yaralandığı olaya ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Yaran, yaz aylarında tentenin otomatik açma kapatma düğmesinin çalışmadığının tespit edildiğini anlattı.

Bu durumun dernek yöneticileri tarafından belediye yöneticilerine iletildiğini ifade eden Yaran, "Belediye de kendilerinin bu hizmeti ifa ettiklerini, bundan sonra tenteyi yapan firmayla görüşmeleri gerektiğini söylemiş. Firma yetkilileriyle görüşülmüş. Firmadan da çok yüksek bir fiyat istemiş, 150 bin lira gibi bir rakam talep edilmiş. Böyle kalmış." diye konuştu.

Yaran, olay günü saat 10.45'te cami görevlilerinin camiye geldikleri zaman tehlikeyi fark ettiğini ve saat 11.00'de belediyeyi arayıp buna müdahale edilmesi gerektiğini ilettiğini aktaran Yaran, şunları kaydetti:

"Tentenin üzerindeki karın boşaltılması için taleplerini iletmişler. Belediyeden de kendilerine ilgilenileceği ifade edilmiş ama 12.00'de bu telefona rağmen gelen giden olmayınca tekrar, daha önce aradıkları bir ismi aramışlar. Durumun ciddi olduğunu söylemişler. O kişi de kendisinin şu anda görevde olmadığını, alındığını ama görevlilere durumu bildireceğini söylemiş. Yine belediyeden bir başkasını aramışlar ve durumu bir daha söylemişler. Buna rağmen namaza kadar herhangi bir gelişme olmamış. Öğle namazına kadar cami imamı, cenaze imamına bilgi vermiş. Şunu hem İstanbulluların hem de tüm Türkiye'nin bilmesinde fayda var; İstanbul'da cenaze işlerine cenaze imamları bakar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın ilgili kuruluşu onu koordine eder. Dolayısıyla cenaze imanına, cami imamımız tarafından bilgi verilmiş. Ayrıca müezzine ezanı çok kısa okumasını söylemiş. Tehlikeli bölgeye bir şerit çektirmiş. Bütün bunları yapan cami imamı. Normal olarak cami imamı ve müezzini camiye gelmiş, namazı kılmış ve kıldırmış. Sonra cenaze namazı kılınmış. Cenaze alınıp arabaya götürülmüş. Geride cemaat dağılırken bu müessif olay meydana gelmiş."

Şerit çekilmesine ve anons edilmesine rağmen insanların neden tentenin altına girdiğinin sorulması gerektiğini, bu konuların araştırma gerektiren konular olduğunu dile getiren Yaran, "Cami imamı hiç dışarı çıkmamış. O içeride üstüne değiştirene kadar dışarıdakiler çabucak cenaze namazını kılmış. Cami imamı hem belediyeyle irtibat kuruyor hem anons ediyor. Tentenin sıkıntılı olduğu biliniyor. Belediyeye bildirilmiş." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun olay yerine gelerek cami derneği ve imamını suçladığı iddiasına ilişkin sorusu üzerine Yaran, "Onu biz bilemeyiz. Neden böyle konuştuğunu sizler soracaksınız." dedi.

Cumhuriyet savcılığı tarafından olayın araştırılıp gerçeğin ortaya çıkacağını vurgulayan Yaran, "Bu konuda bir ihmal var ancak bu cami imamından kaynaklanmamaktadır. Bu konuda aldığım bilgiler cami imamında ve tutanakta vardır. Ortaya bir bilgi notu da çıkmıştır. Bu bilgi notunda bu anlattıklarım vardır." diye konuştu.

Sıradaki Haber