17 °c

Dayanışmayı harmanlayan yemek: Yuvalama

GAZİANTEP (AA) - Ramazan Bayramı'nın ilk günü sabah kahvaltısında Gaziantep sofralarının vazgeçilmesi olan yuvalama yemeği için hazırlıklar başladı. UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep mutfağının ünlü lezzetleri arasında yer alan birbirinden zahmetli olan yemekler, damakları Ramazan süresince olduğu gibi bayramda da tatlandıracak. Gaziantep...

Güncel Haberi
Dayanışmayı harmanlayan yemek: Yuvalama
Dayanışmayı harmanlayan yemek: Yuvalama

GAZİANTEP (AA) - Ramazan Bayramı'nın ilk günü sabah kahvaltısında Gaziantep sofralarının vazgeçilmesi olan yuvalama yemeği için hazırlıklar başladı.

UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep mutfağının ünlü lezzetleri arasında yer alan birbirinden zahmetli olan yemekler, damakları Ramazan süresince olduğu gibi bayramda da tatlandıracak. Gaziantep kültüründe farklı bir önemi bulunan ve yapım aşaması oldukça meşakkatli olan yuvalama, Ramazan Bayramı'nın ilk kahvaltısında sofralardaki baş köşesini alacak.

Pirinç unundan yoğrulan hamurun nohut büyüklüğünde yuvarlanmasıyla hazırlanan yuvalama, et, yoğurt, pirinç unu ve nohut kullanılarak yapılıyor. Genellikle komşuların dayanışmasıyla hazırlanan yuvalama, son yıllarda makineler aracılığıyla ya da ücret karşılığında yöresel yemek sunan lokantalar tarafından da yapılıyor.

Gaziantep Profesyonel Aşçılar ve İşletmeciler Derneği (GAPDER) Başkan Yardımcısı Kenan Ok, AA muhabirine, yuvalamanın Gaziantep mutfağında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Yuvalamanın özünde imece usülünün yer aldığını anlatan Ok, "Önceden kadınlar, komşu veya akrabalarıyla bir araya gelirlermiş. Bu buluşmada insanlar birbirlerinin yuvalamasını hazırlarmış. Yani bu yemeğin özünde yardımlaşma ve dayanışma mevcut." diye konuştu.

Yuvalamanın Ramazan Bayramı'yla özdeşleşen bir yemek olduğunu ifade eden Ok, Gazianteplilerin bayramının ilk kahvaltısında tükettiği yuvalamayı, gün içerisinde de bayram süresince misafirlerine ikram ettiğini aktardı.

- En zahmetli noktası: "yuvarlama"

Yuvalamanın oldukça zahmetli bir yemek olduğunu anlatan Ok, şöyle devam etti:

"Yağsız kıyma ve baharat katılan pirinç unu bir süre yoğrulur. Hazır hale gelen hamur daha sonra nohut tanesi büyüklüğünde yuvarlanır. Haşlanan yuvalama daha sonra ayrı bir kaba konularak yoğurtla karıştırılır. Yeniden kaynatılırken içerisine nohut atılır. Belli bir kıvama gelince üzerine tereyağı ve nane dökülerek servis edilir."

Yemeğin en zahmetli ve zaman alan tarafının "yuvarlama" kısmı olduğuna işaret eden Ok, "Çok lezzetli bir yemektir. Bugüne kadar yuvalama yemeyenlerin, bu eşsiz lezzeti mutlaka tatmalarını tavsiye ediyorum." dedi.



Sıradaki Haber