17 °c

Devletten köylüye ekmek fırını

ELAZIĞ (AA) - Elazığ Orman Bölge Müdürlüğünce uygulamaya konulan "Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi" kapsamında, 25 köyde yapılması planlanan ekmek fırınının ilki Elazığ merkeze bağlı Sarıkamış köyünde faaliyete geçirildi. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında, Sarıkamış köyünde yapılan ekmek fırınında köylü kadınlar imece usulü çalışarak ekmek, pide...

Güncel Haberi
Devletten köylüye ekmek fırını
Devletten köylüye ekmek fırını

ELAZIĞ (AA) - Elazığ Orman Bölge Müdürlüğünce uygulamaya konulan "Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi" kapsamında, 25 köyde yapılması planlanan ekmek fırınının ilki Elazığ merkeze bağlı Sarıkamış köyünde faaliyete geçirildi.

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında, Sarıkamış köyünde yapılan ekmek fırınında köylü kadınlar imece usulü çalışarak ekmek, pide, lahmacun ve yemeklerini daha hijyenik bir ortamda ve enerjiden tasarruf ederek pişiriyor.

Fırat Nehri'nin iki ana kolundan biri olan Murat Nehri boyunca Elazığ, Muş ve Bingöl içerisinde yer alan köylerde uygulanan proje kapsamında yapılan ekmek fırınları köylünün ortak kullanımına sunulacak.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, fırının açılışında yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle ve uygulamaya konulan projeyle Murat havzasında yer alan tabii kaynak bozulumunun önüne geçerek, vatandaşların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi hedeflediklerini belirtti.

Proje kapsamında 90 bin dekar alanda erozyon ve sel kontrolü maksatlı ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdiklerini, köylüye güneş enerjisiyle sulama sistemi, evlerinin ısı yalıtımlarının yapılması, kapama meyve bahçelerinin oluşturulması gibi desteklerde de bulunduklarını anlatan Polat, şöyle konuştu:

''Doğal kaynakların iyileştirilmesine yönelik yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımlar kapsamında köylerde yaşayan bayanlardan gelen talep üzerine köy merkezine herkesin ortaklaşa kullanabileceği bir fırın yaptık. Kadınlarımız gelip bu fırında ekmeklerini imece usulü pişiriyorlar. Bu anlamda bugün ilk fırınımızın açılışını yaptık. Bu Elazığ'daki ilk fırınımız, bundan sonrada 25 tane daha Murat havzası içerisinde yer alan köylerde yapacağız. Projemizin özelliği Türkiye'de ilk uygulanan bir proje olması ve köyün ortak kullanımında olacak fırınlarımızın ilkini faaliyete geçirdik.''

- ''Allah devletimizden razı olsun''

Sarıkamış köyü sakinlerinden Zekiye Şen, köylerinde böyle bir fırının yapılmış olmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.

Köyün kadınları olarak fırınlarında imece usulü ekmeklerini yaptıklarını, pide, lahmacun ve yemeklerini pişirdiklerini aktaran Şen, ''Yapandan yaptırandan Allah razı olsun, Allah devletimize zeval vermesin. Evlerimizde ekmeğimizi yapmak daha zor oldu. Şimdi hep birlikte yapıyoruz, daha az odun gidiyor, zamandan kazanıyoruz.'' dedi.

Raime Gür ise devletin köylerinde yaptığı fırın sayesinde daha lezzetli yemekler pişirdiklerini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sıradaki Haber