17 °c

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rejim ve bazı gruplar ateşkese engel olmaya çalışıyor

Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmaların durdurulması için dün akşam sağlanan ateşkesin ardından gözler tahliyeye çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gecikmeler oldu, engellemeler oldu. Gece boyunca değişik yerlerden bazı taciz atışları oldu” dedi.  Planlanan tahliyenin gecikmesini yorumlayan üst düzey bir Türk yetkili ise, “Mutabakatın uygulanabilirliğini test...

Güncel Haberi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rejim ve bazı gruplar ateşkese engel olmaya çalışıyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rejim ve bazı gruplar ateşkese engel olmaya çalışıyor

Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmaların durdurulması için dün akşam sağlanan ateşkesin ardından gözler tahliyeye çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gecikmeler oldu, engellemeler oldu. Gece boyunca değişik yerlerden bazı taciz atışları oldu” dedi.  Planlanan tahliyenin gecikmesini yorumlayan üst düzey bir Türk yetkili ise, “Mutabakatın uygulanabilirliğini test edemedik” dedi.  Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bugün tekrar görüşme yapacağını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu Halep’le ilgili açıklamasında, “Burada bir dram var, vahşet var. Artık kimse kimseye suç atmasın. Burada herkes sorumludur. Vebali herkesindir. Biz anlaşma çerçevesinde insanların buradan çıkartılması konusunda adımlar attık, vesile olduk. Ama görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dün akşam, Lavrov ile görüştük. Bugün, İranDışişleri Bakanı ve Lavrov ile görüşeceğiz. Umarım herkes buna riayet eder ve bu çerçevede burada vahşet ve zulüm durur. Tam anlamıyla olmadı, gecikmeler oldu. Değişik yerlerden taciz atışları oluyor. Tam anlamıyla tahliye gerçekleşmedi. Ama hazırlıklarımız tamam. Hem Türkiye içinde, hem Halep’te insanların getirilmesiyle ilgili, Suriye’nin kuzeyindeki kamplarla ilgili ilgili kurumlarımız hazırlıklarını tamamladılar” ifadelerini kullandı.

“Mutabakatın uygulanabilirliğini test edemedik”

Dün akşam saatlerinde varılan anlaşmayı değerlendiren bir Dışişleri yetkilisi ise şöyle konuştu:“Zaten aylardır çalışıyoruz.. İnanılmaz tazyik yapıyorduk, tek hedef vardı Halep’te nasıl ateşkes olur… Bütün bu iyi niyetli fikirler çabalar düne kadar maalesef rejimin uzlaşmaz tavrı nedeniyle bir yere gelememişti.. Dün sahadan o çalışmaların yoğunlaştığı dönemde bir ateşkes üzerinde anlaşıldığı ve bir koridordan İdlib'e doğru otobüslerle sivillerin çıkarılması konusunda bir mutabakatı teyit ettik.. Ama şu ana kadar şu an itibariyle bu mutabakatın uygulanabilirliğini daha test edemedik… Göremedik.”

“Önce siviller sonra hafif silahlı muhalifler” 

Yetkili, “Gece boyunca çatışma, bombardıman olmadı. Yani ateşkes denilen kavrama biraz riayet edildiğini anlıyoruz. Bu da sevindirici. Ama oradan otobüslerle İdlib’e açılan koridora hareketin daha henüz olamadığını, bununla ilgili çabaların otobüslerin gitmesi için insanların seçilmesi yaralıların yaşlıların belirlenmesi işlemlerinin yapıldığını anlıyoruz. Takip edeceğiz " dedi. Yetkili, anlaşmaya göre Halep’ten önce sivillerin çıkacağını, ardından hafif silahlı muhalefetin şehri terk ederek İdlib’e gideceğini belirtti.

Sıradaki Haber