17 °c

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Pakistan'da

İSLAMABAD (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da binlerce kişiye seslendiği cuma hutbesinde, Müslümanlara kenetlenme çağrısında bulundu.Faysal Camisinde okuduğu cuma hutbesinde Görmez, Allah’ın nimetlerinden birinin insanları İslamla hidayete erdirmiş olması, Muhammed ümmetinden kılmış olması, bu ümmeti de iyiliği emreden...

Güncel Haberi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Pakistan'da
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Pakistan'da

İSLAMABAD (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da binlerce kişiye seslendiği cuma hutbesinde, Müslümanlara kenetlenme çağrısında bulundu.

Faysal Camisinde okuduğu cuma hutbesinde Görmez, Allah’ın nimetlerinden birinin insanları İslamla hidayete erdirmiş olması, Muhammed ümmetinden kılmış olması, bu ümmeti de iyiliği emreden, kötülükten sakındıran ve Allah’a iman eden en hayırlı ümmet kılmış olması olduğunu ifade etti.

Görmez, İslam ümmetinin ve Müslümanların bu hayır üzere oluşlarının, Allah’ın kadim dinine sımsıkı sarılmaya devam ettikleri, iyiliği emrettikleri, kötülükten sakındıkları, hiçbir ortağı olmayan, bir ve tek olan, doğurmayan, doğurulmayan, eşi ve dengi olmayan Allah’a iman ettikleri sürece, kıyamete kadar baki kalacağını vurguladı.

Görmez, dillerin, renklerin, milliyetlerin ve ırkların farklılığına rağmen insanları tek bir ümmet kılan, aynı kelime üzerinde birleştiren, iman ve salih amelde bütünleştiren Allah’ın, yaratmadaki azametine olan imanın arttığını belirtti.

Pakistan halkının, alimler ve dostlardan oluşan bir topluluğun önünde konuşuyor olmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, “Unutmamalıyız ki Pakistan’ın ruhu, Allah’ın ipine sarılmaktan doğmuştur. Bugün Pakistan’da cadde cadde, sokak sokak, ev ev, fert fert sorsak, ‘Pakistan’ın anlamı nedir ve neye işaret eder’ diye, güçlü ve gür bir sesle işiteceğimiz tek cevabı vardır: ‘Lâ ilâhe illallah’. Pakistan demek; ‘İslam’ kelimesini, ‘Allah’ kelimesini ve ‘Lâ ilâhe illallah’ kelimesini gür bir sesle haykırmak demektir. Muhakkak ki bu ülke, ta başından İslam adına kurulmuş bir ülkedir. Ne ırkçılık, ne de kabilecilik üzerine.” şeklinde konuştu.

İslam ümmetinin evlatları arasında akan kanın boyutlarını gördüklerinde hayretler içerisinde kaldıklarını söyleyen Mehmet Görmez, şöyle devam etti:

“Müslümanların kanı nasıl bu kadar ucuz olur? Oysa Allah bizlere kardeşliği, ülfeti, barışı, sevgiyi ve Ulu’l-Emr olan alimlere ve yöneticilere başvurarak aralarındaki ihtilafları ortadan kaldırmayı emretmiştir. Allah insanlar arasındaki anlaşmazlıkların adaletle ortadan kaldırılmasını emreder. Bir Müslümanın Müslüman bir kardeşini katletmesinin hiçbir gerekçesi yoktur. Ne ucuz dünyevi çıkarlar uğruna, ne de yönetim ve iktidar koltukları için siyasi ihtiraslar uğruna. Aralarındaki anlaşmazlıklar ne boyutta olursa olsun, bir Müslümanın başka bir Müslümana saldırması asla helal değildir.”

Görmez, hutbesinin devamında Türkiye’deki Müslümanların yeryüzündeki tüm Müslümanlar için hayır, barış, güvenlik, esenlik, izzet, güç, kuvvet, birlik ve İslam ümmetinin birliğinin simgesi olan söz birliği temennisinde bulunduğunun altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanı, Türk halkının “Müslümanların aralarındaki şiddete, anlaşmazlığa, ayrımcılığa, kavga ve savaşa son vermeleri, aralarındaki anlaşmazlıkları hikmet, diyalog ve şura ile çözmelerini temenni ettiğini" söyledi.

Tüm İslam beldelerine büyük bir görev düştüğünü belirten Görmez, en azından İslam ümmetinin kalkınmasına yardım etmek, çalışmak, onu içerisinde bulunduğu zulüm ve acziyetten kurtarmak gerektiğini vurguladı. Görmez, “Sizler ve tüm İslam beldeleri ile birlikte dünyadaki tüm Müslümanların birbirine kenetlenmesini sağlayabiliriz. Sizler ve tüm İslam beldeleri ile birlikte hak sancağını taşıyabilir, mazlum ve mustazaflara yardım edebiliriz.” ifadelerini kullan

Sıradaki Haber