17 °c

DSP 10. Olağan Kurultayı

ANKARA (AA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, çağın gereklerine cevap veren, insan haklarını esas alan yeni bir anayasa düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. DSP'nin "Özgürlük ve Barış" sloganı ile yaptığı 10. Olağan Kurultayı'nda tek aday olarak söz alan Aksakal, "Biz demokratik solcular, Ecevit felsefesi ve Atatürk ilkelerini iliklerine kadar...

Güncel Haberi
DSP 10. Olağan Kurultayı
DSP 10. Olağan Kurultayı

ANKARA (AA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, çağın gereklerine cevap veren, insan haklarını esas alan yeni bir anayasa düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

DSP'nin "Özgürlük ve Barış" sloganı ile yaptığı 10. Olağan Kurultayı'nda tek aday olarak söz alan Aksakal, "Biz demokratik solcular, Ecevit felsefesi ve Atatürk ilkelerini iliklerine kadar özümsemiş, Ecevit yoldaşları olarak, nefes aldığımız sürece onun adını yaşatacağız, beyaz güvercinli mavi bayrağı asla yere bırakmayacağız." dedi.

DSP'nin hükümet ortağı olduğu dönemde yaptığı çalışmalar ile Türkiye'ye önemli değerler kazandırdığını savunan Aksakal, bu kapsamda kamuya alımların adaletli bir şekilde yapılması için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sistemini getirdiklerini ifade etti.

Aksakal, zamanla bu sistemin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından istismar edilerek, üyelerine haksız kazanımlar sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Personel rejiminde uygulanan KPSS ve sınavla yönetici atanması kararları, dürüst altyapısı hazırlanmadan uygulamaya konulmuş ve dürüst olmayan zihniyetin devleti ele geçirmesinde bir fırsat ve olanak yaratmıştır. Benzer olumsuzluklar, demokratik solun ilk iktidarında kökten çözüme kavuşturulacak ve tahrip edilmiş devlet ve toplum düzeni yeniden çağdaş medeni normlara çıkarılacaktır."

2010 yıllında kısmi anayasa değişikliğini içeren pakette yer alan Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelere itiraz ettiklerini belirten Aksakal, "Değişiklik önerilerimiz dikkate alınsaydı bugün FETÖ kalkışmasıyla muhatap olmayacaktık." dedi.

- "Anayasanın ilk dört maddesi kırmızı çizgimiz"

Aksakal, yeni anayasa tartışmalarına da değinerek, çağın gereklerine, bilimin ve teknolojinin gelişimine, toplumsal ihtiyaçların ortaya çıkardığı durumlara uygun bir anayasa düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Anayasanın ilk dört maddesinin kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Aksakal, parti olarak hazırladıkları anayasa taslağını Meclis Başkanına, Başbakana ve ana muhalefet partisi genel başkanına ilettiklerini aktardı.

Aksakal, yeni anayasa çalışmalarının kişisel ihtiraslara alet edilmemesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"İnsan haklarını esas alan, kadını ve gençliği öncelikle ve özellikle öne çıkaran, hak ve eşitliği gözeten, toplumsal barışın temelini oluşturacak bir devlet düzenini merkezinde tutan ve tüm toplum kesimlerinin müdahil olduğu ve tümünün istisnasız katıldığı, onay verdiği bir çalışma ortamında uzlaşılmış bir anayasa metnin halkın gündemine getirilmesi önemlidir."

Konuşmalarından sonra, genel başkan ve parti organlarının yöneticilerini belirlemek için delegeler oy kullanmaya başladı.

Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda yapılan kurultaya DSP eski genel başkanları Masum Türker ve Zeki Sezer'in yanı sıra DSP'nin hükümet ortağı olduğu dönemde bakanlık yapan isimler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, HDP Parti Meclis Üyesi Emirali Türkmen, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Canbey de katıldı.

Genel Başkan Aksakal, 3 Aralık 2015'te yapılan olağanüstü kurultay ile Masum Türker'den boşalan genel başkanlık koltuğuna oturmuştu.


Sıradaki Haber