17 °c

Gazze'deki elektrik krizi

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde son dönemde artan elektrik sıkıntısına çözüm bulunması amacıyla gösteri düzenlendi.Hamas'ın çağrısı üzerine Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda toplanan göstericiler, son haftalarda sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerini protesto etti.Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Muşir el-Mısri, burada yaptığı konuşmada, "Bugün burada Gazze...

Güncel Haberi
Gazze'deki elektrik krizi
Gazze'deki elektrik krizi

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'nde son dönemde artan elektrik sıkıntısına çözüm bulunması amacıyla gösteri düzenlendi.

Hamas'ın çağrısı üzerine Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda toplanan göstericiler, son haftalarda sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerini protesto etti.

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Muşir el-Mısri, burada yaptığı konuşmada, "Bugün burada Gazze Şeridi üzerinde oynanan oyunlara öfkemizi göstermek ve devam eden elektrik krizini de kınamak için toplandık." dedi.

Filistin hükümetinin Gazze'deki elektriğe "ağır vergiler" dayatmasının, ablukaya destek olduğunu savunan Mısri, "10 yıldır giderilemeyen bu sıkıntının bedeli İsrail'in tanınması ise sizler hayal görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Mısri son olarak, krizin sona ermesi için Filistin hükümetine Gazze'ye yönelik sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında bulundu.

- Elektrik krizinin sebepleri

Gazze'de elektrik şirketlerinin ödediği vergilerdeki artış ve İsrail ile Mısır'dan gelen nakil hatlarındaki arızalar elektrik krizinin büyümesine neden olurken, yaşanan uzun süreli kesintiler yıllardır İsrail ablukası altında bulunan Filistinlilerin mevcut sıkıntılarını daha da artırıyor.

Yaklaşık 10 yıldır elektrik sıkıntısı yaşanan bölgede sık sık meydana gelen kesintilerin son zamanlarda artması halkın protestolarına neden oluyor.

Gazze'de Hamas'a bağlı elektrik dağıtım şirketi, Ramallah'taki Filistin hükümetinin elektrik santralini çalıştırmak için gereken yakıta ek vergi uygulamasının krizi büyüttüğünü belirtiyor. Filistin hükümeti ise bunu reddederek, Hamas'ın dağıtım şirketi ve enerji kurumunda etkinliğini sürdürmesinin hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellediğini savunuyor.

Filistin hükümeti, Gazze ve Batı Şeria'da yerel piyasada satılan tüm yakıt türlerinde yüzde 90 vergi uyguluyor.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin, yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat enerji elde edilebiliyor.

Sıradaki Haber