17 °c

GRAFİKLİ - Irak güçleri Musul'un doğusunun yüzde 60'ında kontrolü sağladı

MUSUL (AA) - AHMED KASIM-FİKRİ ABİDİN - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın yaklaşık iki buçuk yıldır elinde tuttuğu Musul kentini kurtarmak amacıyla geçen Ekim ayında başlatılan operasyonlar kapsamında, kentin doğusunun yüzde 60'ında kontrolün sağlandığı belirtiliyor.Örgütün 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu kenti kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonlarda 88 gün geride...

Güncel Haberi
GRAFİKLİ - Irak güçleri Musul'un doğusunun yüzde 60'ında kontrolü sağladı
GRAFİKLİ - Irak güçleri Musul'un doğusunun yüzde 60'ında kontrolü sağladı

MUSUL (AA) - AHMED KASIM-FİKRİ ABİDİN - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın yaklaşık iki buçuk yıldır elinde tuttuğu Musul kentini kurtarmak amacıyla geçen Ekim ayında başlatılan operasyonlar kapsamında, kentin doğusunun yüzde 60'ında kontrolün sağlandığı belirtiliyor.

Örgütün 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu kenti kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonlarda 88 gün geride kaldı.

Dicle Nehri'nin ikiye ayırdığı kentin doğu ve batı yakalarında toplamda 183 mahalle bulunuyor. Irak güçleri, DEAŞ'a karşı yürüttüğü operasyonlar sonucu kentin doğu yakasındaki 84 mahalleden 50'sini alarak, bölgenin yüzde 60'ında kontrolü sağlarken, batı yakasında ise henüz operasyonlar başlamadı.

ABD tarafından eğitilmiş yaklaşık 10 bin savaşçıdan oluşan Terörle Mücadele Gücü'nün etkin olduğu doğu yakasındaki 12 mahallede çatışmaların sürdüğü, henüz ulaşılamayan 22 mahallenin ise DEAŞ denetiminde olduğu aktarılıyor.

Terörle Mücadele Gücü'nün 29 Aralık'ta Musul'u kurtarma operasyonunda ikinci aşamaya geçildiğinin duyurmasından bu yana, yaşanan en önemli gelişme El-Gufran Mahallesi'nin kurtarılarak, Dicle Nehri'ne ulaşılması oldu. Böylelikle operasyonların sürdüğü doğu yakası askeri anlamda kuzey ve güney olarak bölündü.

- "Doğu yakası doğru bir karar"

Silahlı gruplar konusunda askeri uzman Abdussamed Tevfik el-Caf, Musul operasyonlarına neden doğu yakasından başlandığına ilişkin, "Irak Yüksek Askeri Komutanlığı'nın operasyonlara doğu yakasından başlanmasına karar vermesinde birçok sebep etkili oldu. Bunlardan en önemlisi DEAŞ'ın sokak çatışmasındaki tecrübesinin bilinmesi ve yeni inşa edilen doğu yakasının, bu açıdan DEAŞ için avantajlı olmaması." dedi.

Örgütün eski ve dar sokaklarıyla bilinen ve bölge sakinlerinden destek gördüğü batı yakasının aksine doğu yakasında çok fazla destekçisi bulunmadığını ifade eden Caf, operasyonlara doğu yakasından başlamanın "doğru bir karar" olduğunu, bunun Irak güçlerinin daha fazla zarar görmesini ve büyük can kayıpları yaşamasını engellediğini vurguladı.

Musul'un doğusunu terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun ikinci aşamasına ilişkin Caf, Irak güçlerinin dizginleri ele geçirmeye başladığını, doğu, kuzey ve güneydoğu bölgelerinde hızla ilerlediğini, bunun DEAŞ militanlarının gerilemesine neden olduğunu kaydetti.

Caf, "Musul'un doğu yakasını kurtarma operasyonlarının bu ay içerisinde tamamlanması bekleniyor." ifadesini kullandı.

- "Operasyonlar planlandığı gibi devam ediyor"

Terörle Mücadele Gücü'nde görevli Kurmay Albay Hadi el-Cabiri, "Musul'un doğusunu kurtarma operasyonları planlandığı gibi devam ediyor. Olumlu gelişmeler yaşanıyor, doğu yakasındaki 84 mahalleden 50'si ele geçirildi. Irak güçleriyle DEAŞ arasında 12 mahallede şiddetli çatışmalar sürüyor." diye konuştu.

Irak güçlerinin DEAŞ'a karşı savaştığı mahallelerde de yakında zafer elde edileceğini belirten Cabiri şöyle devam etti:

"Irak güçleri, operasyonların başlangıcında örgütün şiddetli bir şekilde çatışmalara girmesi ve bombalı araçlar kullanması nedeniyle kayıplar verdi. Ancak yeni plan çerçevesinde yapılan takviyeler, örgütün imkanlarını aşıyor. Bu da bölgelerin hızla ve peş peşe alınmasında önemli katkı sağlıyor."

Kurtarılan doğu yakasında kendilerini engelleyenin artık DEAŞ militanları değil siviller olduğunu ifade eden Cabiri, "Batı yakasından yüzlerce ailenin kayıklarla doğu yakasına geçmesinin ardından burada çok sayıda sivil bulunuyor. İncelemeler, güney ve batı bölgelerinden 334 ailenin doğu ve kuzey mahallelerine sığındığını gösteriyor. Bu aileler operasyonların başlamasıyla yeni bölgelere ulaştı." ifadelerini kullandı.

-Kuzey ve güney cephelerinde ilerleme yavaş

Musul'u kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonlar kapsamında doğu cephesinde Terörle Mücadele Gücü, güney cephesinde 9'uncu Zırhlı Tümen, kuzeyinde 16'ıncı Tümen, kuzeydoğu cephesinde Peşmerge, Ninova Muhafızları ve Haşdi Şabi'nin desteklediği Irak Federal Polis güçleri bulunuyor.

Musul'un kuzeyindeki Eş-Şelalat bölgesinde konuşlanan, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızlarının desteklediği 16'ncı Tümen, Terörle Mücadele Gücü gibi sokak çatışması tecrübesi bulunmaması ve ciddi anlamda ekipman eksiği yaşaması dolayısıyla hızlı bir ilerleme kaydedemiyor.

Güney cephesinde ise 9'uncu Zırhlı Tümen, Musul Havalimanına ulaşmasına rağmen henüz kentin içindeki mahallelerde fiilen çatışmıyor.

Terörle Mücadele Gücü'nün aynı anda doğu mahallelerinde DEAŞ'ı kuşatmak için kuzey ve güney cephesindeki ilerlemeyi bekleyeceği ifade ediliyor. Terörle Mücadele Gücü'nün doğu cephesinde ilerleme kaydederek, güney ve kuzey mahalleleri arasındaki bağlantıyı kopardığı ve neredeyse tek başına operasyonları tamamlayacağı aktarılıyor.

Sıradaki Haber