17 °c

GTÜ'de ürünlerin NMR'ı çekilecek

KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) gıda, tarım ve sanayi alanındaki ürünlerin analizini yapacak Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Test, Kontrol ve Analiz Laboratuvarının kurulması için protokol imzalandı.Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) ilan ettiği 2016 yılı mali destek programı kapsamında destek alacak laboratuvarın kurulması için düzenlenen imza töreni...

Güncel Haberi
GTÜ'de ürünlerin NMR'ı çekilecek
GTÜ'de ürünlerin NMR'ı çekilecek

KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) gıda, tarım ve sanayi alanındaki ürünlerin analizini yapacak Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Test, Kontrol ve Analiz Laboratuvarının kurulması için protokol imzalandı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) ilan ettiği 2016 yılı mali destek programı kapsamında destek alacak laboratuvarın kurulması için düzenlenen imza töreni GTÜ Rektörlük Senato Salonu'nda yapıldı.

Törende konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, üniversitelerinin altyapısı, bilgi birikimi, insan kaynağıyla ülkenin hedefleri doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirmek adına projeler ürettiğini söyledi.

Bu projede ülkenin kalkınmasına katkı veren MARKA ile çalıştıklarını ifade eden Görgün, "GTÜ olarak ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, gıda, sağlık, laboratuvar cihazları alanında dışarıya ciddi bağımlılıklarımız var. Ülkemizde bu sorunları çözebilecek karşılığa sahibiz. Gelecek nesillere bırakacağımız yaşama ortamımızı daha sağlıklı ve kaliteli hale getirmek amacı ile teknoloji üretme gayretindeyiz. Gıda güvenliğini, gıda üretiminde oluşacak insan sağlığını etkileyecek faktörleri minimize edecek test ve kontrollerin yapılacağı analiz laboratuvarlarının kurulmasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan da GTÜ'nün bu laboratuvarı kurmasının kendileri için de oldukça önemli olduğunu anlatarak, bu sayede bölgedeki sanayi altyapısının iyileştirilmesi ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine katkı sunulacağını kaydetti.

Bölgedeki bu tür analiz laboratuvarlarının geliştirilmesine destek olmaya devam edeceklerini dile getiren Ayhan, laboratuvarın özel sektöre de katkı sağlayacağını kaydetti.

- "Türkiye'de bu konuda ilk laboratuvarı kurmayı planlıyoruz"

Proje Yürütücüsü GTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bulat Rami ise NMR sisteminin birçok sektöre hizmet vereceğini belirterek, kurmayı planladıkları laboratuvar sayesinde gıda, sanayi, tarım ürünlerinin test edileceğini söyledi.

Laboratuvarla analizlerin kontrol ölçümlerini de yapabileceklerini ifade eden Rami, şöyle konuştu:

"NMR sistemi ile değişik malzemelerin içinde bulunan değişik manyetik momentlerden dolayı enerjik seviye farklarını ölçmeye yöneliktir. Bu şekilde malzeme konusunda çok zengin bilgi elde etmek mümkün olacak. NMR tekniğinin kullanılabileceği uygulamalar, döküm üretiminde, yağ üretiminde, polimer sanayisinde, petro-kimya sanayisinde, gıda sektöründe kullanılabilmektedir. Kurmayı planladığımız laboratuvar çok değişik sektörlere yönelik olacaktır. Bu laboratuvardan küçük üreticiler, orta büyüklükteki sanayi kuruluşları ve büyük sanayi kuruluşları faydalanabilecektir. Projemiz yaklaşık 2 yıllık bir projedir. Bu proje sayesinde Türkiye'de bu konuda ilk laboratuvarı kurmayı planlıyoruz."

Konuşmaların ardından Görgün ve Ayhan, protokolü imzaladı.

Sıradaki Haber