17 °c

"Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar" kampanyası

DİYARBAKIR (AA) - Memur-Sen öncülüğünde Bingöl, Elazığ ve Mardin'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, "Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar" kampanyasına destekte bulundu.Bingöl'de Yenişehir Mahallesi Saat Kulesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Mücahit Çelik, Halep'teki insanlık dramına dünyanın sessiz kaldığını söyledi.Çelik...

Güncel Haberi
Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar kampanyası
"Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar" kampanyası

DİYARBAKIR (AA) - Memur-Sen öncülüğünde Bingöl, Elazığ ve Mardin'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, "Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar" kampanyasına destekte bulundu.

Bingöl'de Yenişehir Mahallesi Saat Kulesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Mücahit Çelik, Halep'teki insanlık dramına dünyanın sessiz kaldığını söyledi.

Çelik, "Halep tarihimiz, parçamız, yürek yangınımız" ifadelerini kullanarak, şöyle dedi:

"Bugün Srebrenitsa'nın kaderini Halep yaşıyor. Halep'te insanlık ölüyor. Batı yine üç maymunu oynuyor. Bugün insanları, insanlığın ve bütün insani değerlerin katledildiği kentlerden biri Halep.Terörü konvansiyonel silaha dönüştüren devletlerin, bütün dünyadan yalıtarak katliam yaptığı Halep'te can pazarı yaşanıyor. Maalesef insanlık bu katliamı kanıksamış durumda. Dünyanın birçok ülkesinde yaşayanlar bu katliamları kendi surları arkasından bir film izliyormuş gibi seyrediyor."

Suriye'deki savaşa dikkat çekmek için 5 aşamalı eylem planı hazırladıklarını anlatan Çelik, bu çerçevede birtakım etkinlikler düzenleyeceklerini belirtti.

Düzenin devamı için terörün bir aparat olarak kullanıldığını anlatan Çelik, "Biz biliyoruz ki, terör, özellikle İslam dünyasında yıkımın yaşanması için bizzat emperyalist devletler tarafından desteklenmektedir. Suriye'ye bakın. İlk günden beri terör örgütleri etkin bir silah olarak kullanılmakta. Bunu hepimiz biliyoruz. Ne çare ki, sözün kar etmediği bir zamanda yaşıyoruz. Çünkü düzen öyle kurulmuş. Düzen güçlünün diline göre hükmünü icra ediyor maalesef." ifadelerini kullandı.

Çelik, kampanya kapsamında yapılacak çalışmalara da değinerek, "Bunun ilk adımı olarak da 'Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar' temalı kampanyamızı başlattık. Halep büyük bir hapishaneye, bir açlık kampına, bir işkence kampına dönüşmüş durumda. Bir taraftan bombalar yağıyor bir tarafta açlık insanları vuruyor. Bir an önce insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Memur-Sen, Kızılay, İHH, Cansuyu Derneği, Deniz Feneri olarak ilk aşamada Halep'e 81 tır un ulaştırmayı hedefliyoruz." sözlerine yer verdi.

Konuşmanın ardından, Suriye'de ölenler için gıyabı cenaze namazı kılındı.

- Elazığ

Elazığ'da da İzzetpaşa Camisi'nde cuma namazının ardından bir araya gelen grup, Suriye'de yaşamını yitirenler için gıyabı cenaze namazı kıldı. "Halep yardım bekliyor", "Çocuklar ölüyor, dünya susuyor", "İnsanlık ölüyor" yazılı dövizler taşıyan grup adına açıklama yapan Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, terörü konvansiyonel silaha dönüştüren devletlerin, bütün dünyadan yalıtarak katliam yaptığı Halep'te can pazarı yaşandığını ifade etti.

İnsanlığın bu katliamı kanıksadığını belirten Bahşi, dünyanın birçok ülkesinde yaşayanların bu katliamları kendi surları arkasından bir film izliyormuş gibi seyrettiklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Düzen güçlünün diline göre hükmünü icra ediyor maalesef. Biz yine de düzenin bu yalanını yüzlerine çarpıyoruz. 'Terörü üretenle, terörü temizleyeceğim diyen aynı ağız' diye haykırarak, Halep için ayağa kalktık. Biz biliyoruz ki orada, o can pazarının yaşandığı mahşer yerinde, insanlık direniyor. İşgalci emperyalistler ne derse desin biz olaya bu şekilde bakıyoruz. Rusya, İran ve Suriye rejiminin ortaklaşa gerçekleştirdikleri katliama karşı da uluslararası düzeyde 'insanlık diplomasisi' başlattığımızı buradan deklare ediyoruz. Çünkü, dünyanın her yerinde vicdanlı insanlar olduğuna biliyoruz. Biz vicdanlara seslenerek, insanlığı harekete geçirebileceğimize inanıyoruz."

- Mardin

Mardin'de 57 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Suriye'nin Halep kentinde yaşanan katliamları kınadı.

Merkez Artuklu ilçesinde bulunan Fuat Yağcı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından Halep'teki katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Ardından 57 sivil toplum kuruluşun oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu açıklama yaptı.

Eğitim Bir Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer, bugün Srebrenitsa'nın kaderini Halep'in yaşadığını kaydetti.

Vatandaşlardan Bilal Ocakhaoğlu da, Müslümanların Halep için elinden gelen maddi ve manevi bütün çabayı sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

Sık sık tekbir getiren vatandaşlar, açıklamanın ardından dağıldı.

Öte yandan, cuma namazı çıkışı Diyanet İşleri Başkanlığının başlattığı "Halep'te İnsanlık Ölmesin" kampanyası kapsamında yardım toplandı.


Sıradaki Haber