17 °c

Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı

BURSA (AA) - Bursa, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'da bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Suriye'nin Halep kentindeki saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.Ulucami'nin avlusunda toplanan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyesi bir grup, cuma namazının ardından Halep'te hayatını kaybedenler için kıldırılan gıyabi cenaze namazında saf tuttu.Grup...

Güncel Haberi
Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı
Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı

BURSA (AA) - Bursa, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'da bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Suriye'nin Halep kentindeki saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ulucami'nin avlusunda toplanan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyesi bir grup, cuma namazının ardından Halep'te hayatını kaybedenler için kıldırılan gıyabi cenaze namazında saf tuttu.

Grup adına açıklama yapan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu İcra Heyeti Başkanı Burhan Sayılgan, İslam coğrafyasındaki katliamlarda hayatını kaybedenler için kaçıncı namazı kıldıklarını hatırlamadıklarını söyledi.

Sayılgan, Halep'teki katliamı lanetlemek ve oradakilere dua etmek için toplandıklarını belirterek, "Malumunuz son kale Halep uzağımızda değil yanı başımızda. Bilinmelidir ki Halep biterse bu batı ve yandaşlarının mutlu sonları olacaktır. Buna fırsat verilmemelidir. Ümmetin adına buradayız. İslam coğrafyasında kayıp ettikleri 'Yeter' diyor ve dua bekliyoruz." diye konuştu.

Bölgede yaşanan dramlara dikkati çeken Sayılgan, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler, Halep için 'Yiyeceksiz kent' demişti. Sonra da yardım koridoru için Türkiye'nin baskısı üzerine Güvenlik Konseyini topladılar. Maalesef Rusya ve Çin veto ederek 'Katliama devam' dediler. Tekerlekli sandalyede hastanelerde çocuklarını ararken yaşamını yitiren kadın ölmeden 2 saat önce yapmış olduğu duadan haberiniz var mı? 'Ya Rab benim de canımı al, benim de ruhumu teslim al' demiştir. Çünkü yapacağı ve ulaşacağı hiçbir yer yoktur."

Daha sonra, Halep için toplu dua edildi.

- Eskişehir

Eskişehir İHH İnsani Yardım Derneği ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Eskişehir İl Temsilciliği üyesi grup, Reşadiye Camisi önünde, Halep'te yerleşim yerlerine yapılan saldırıları protesto edildi.

Saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınmasının ardından dua edildi.

Eskişehir İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Musa Karadaş, Memur-Sen Eskişehir temsilcisi Muammer Karaman'ın da katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, Suriye'de dünyanın gözü önünde sistematik bir katliam gerçekleştirildiğini söyledi.

Uluslararası kamuoyunun Suriye'de yaşananlara karşı sessiz kaldığını ifade eden Karadaş, "Şehirde gıda malzemeleri tükenmiş, sağlık sistemi çökmüş, yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiş ve milyonlarca insan yerinden edilmiştir. Bizler Esed rejimi ve Rusya'yı bu katliam sebebiyle kınamaktan öte yapılabilecek işler olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Karadaş, "Halep'e yol aç" adında bir kampanya başlattıklarına değinerek, organizasyonla bölgede ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin toplanacağını belirtti.

- Bilecik

Bilecik'te de çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle vatandaşlar, Halep'te ölenler için Kayı Boyu Camisi'nde, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Eğitim Bir Sen Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz, namazın ardından yaptığı açıklamada, batının üç maymunu oynadığını ve Halep'in insanlığın katledildiği yer olduğunu söyledi.

Selöz, "İnsani yardımın gidebilmesi için geçici ateşkesin bile Birleşmiş Milletler'de veto edildiği bir dünya, daha ne söylenebilir? Zalim düzenin devamı için terör bir aparat olarak kullanılmaktadır. Biz biliyoruz ki, terör, özellikle İslam dünyasında yıkımın yaşanması için bizzat emperyalist devletler tarafından desteklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Ahmet Selöz, Memur-Sen, Kızılay, İHH, Cansuyu Derneği ve Deniz Feneri olarak ilk aşamada Halep'e 81 tır un ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ayrıca, Halep'te yaşayan sivillere ulaştırılmak üzere para yardımı toplandı.

- Kütahya

Kütahya (İHH) İnsani Yardım Derneği Hisarcık Temsilciliğinin organizasyonuyla Merkez Çarşı Camii'nde bir araya gelen vatandaşlar da cuma namazının ardından Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Memur-Sen Kütahya İl Temsilciliği ise "Halep'i Açlıktan, İnsanlığı Utançtan Kurtar" kampanyası çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında, Halep'te yaşanan drama dikkati çekti.



Sıradaki Haber