17 °c

Halep'te ölümden çaresizliğe kaçış

HALEP (AA) - Suriye'de üç ayı aşkın süredir rejim güçlerinin kuşatması altında tutulan ve son üç haftadır saldırıların yoğunlaştığı Halep kenti, ölümden çaresizliğe kaçan insanların dramına sahne oluyor. Kuşatma nedeniyle aylardır en temel gıda maddelerine dahi ulaşamayan 240 bin kişinin yaşadığı doğu Halep'te, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin son üç haftadır artırdığı...

Güncel Haberi
Halep'te ölümden çaresizliğe kaçış
Halep'te ölümden çaresizliğe kaçış

HALEP (AA) - Suriye'de üç ayı aşkın süredir rejim güçlerinin kuşatması altında tutulan ve son üç haftadır saldırıların yoğunlaştığı Halep kenti, ölümden çaresizliğe kaçan insanların dramına sahne oluyor.

Kuşatma nedeniyle aylardır en temel gıda maddelerine dahi ulaşamayan 240 bin kişinin yaşadığı doğu Halep'te, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin son üç haftadır artırdığı saldırılarda hastane, sağlık merkezi, fırın ve bakkal gibi halkın can damarlarının hedef alınması bombalardan kurtulmayı başaran sivilleri büyük bir çaresizliğe itiyor.

Kuşatma altındaki bu bölgelerde saldırılardan kurtulmak için sürekli yer değiştirmek zorunda kalan siviller, bombalardan kaçarken açlık ve hastalığın pençesine düşüyor. Hava saldırılarından kurtulmayı başaranlar, çoğunlukla ekmek, ilaç veya doktor bulamadıkları için yavaş yavaş ölüme sürükleniyor.

Rejim güçleri ve destekçilerinin bölgeye yaklaştıklarını hisseden Halepliler sahip oldukları ne varsa aceleyle toplayıp muhaliflerin kontrolündeki diğer bölgelere kaçıyor. Araç bulamayanlar ise havadan yağan ölüm bombalarından yürüyerek uzaklaşmaya çalışıyor. Kentteki az sayıda esnaf ise daha güvenli olduğunu düşündükleri bölgelerde satma ümidiyle sağlam kalan ürünlerini araçlarla nakletmeye çabalıyor.

- Kuşatma ve bombaların kıskacındaki kentin en büyük mağduru "yaşlı hastalar"

Halep'te yaşananlardan en çok etkilenenler arasında yürümekte dahi zorlanan yaşlı hastalar geliyor. Son saldırılarda kentteki 4 hastanenin de vurulmasıyla artık hastaların tedavi görebileceği bir yer bulabilmeleri neredeyse imkansız hale geldi.

AA muhabirine, içinde bulundukları durumla ilgili bilgi veren Adnan el-Ali isimli kent sakini, Şear ve Tarık el-Bab semtlerinde ilerleyen rejim güçlerinin buralarda yoğun saldırılar düzenlediğini söyledi. Savaş uçaklarının kent semalarını hiç terk etmediğini, taş üstünde taş bırakmadıklarını anlatan Ali, "Halep'te hayat altüst oldu. Ne iş var, ne güvenlik. Buradaki insanların tek yapabildiği saldırılardan kaçmak." dedi.

Rejim güçlerinin ilerleme kaydettiği her semtin büyük yıkıma maruz kaldığını belirten Ali, "Halep'te yaşanan bunca şeye rağmen hakkın galip geleceğine inanıyorum. Ne kadar vakit alır bilmem ama Halep sahiplerine geri dönecek." diye konuştu.

Esed rejimine bağlı askerler, Rusya ve İran destekli Şii milislerin, 15 Kasım'dan bu yana Halep'in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan düzenlediği şiddetli saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 828'e yükselmişti.


Sıradaki Haber