17 °c

"Hünkarbeğendi"yle Japonlara suşiyi unutturdu

TOKYO (AA) - Kastamonulu Mehmet Dikmen, Japonya'nın Tokyo kentinde bulunan ve Japonya İmparatorluk Ailesi başta olmak üzere pek çok üst düzey müdavimi bulunan restoranında Osmanlı mutfağının lezzetli yemeklerini konuklarına sunuyor.Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde lezzet yolculuğuna başlayan Dikmen, İstanbul'da tanışarak evlendiği Japon eşiyle, Japonya'ya yerleşti. Japonya'nın...

Güncel Haberi
Hünkarbeğendiyle Japonlara suşiyi unutturdu
"Hünkarbeğendi"yle Japonlara suşiyi unutturdu

TOKYO (AA) - Kastamonulu Mehmet Dikmen, Japonya'nın Tokyo kentinde bulunan ve Japonya İmparatorluk Ailesi başta olmak üzere pek çok üst düzey müdavimi bulunan restoranında Osmanlı mutfağının lezzetli yemeklerini konuklarına sunuyor.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde lezzet yolculuğuna başlayan Dikmen, İstanbul'da tanışarak evlendiği Japon eşiyle, Japonya'ya yerleşti. Japonya'nın küçük bir kasabasında 10 yıl süreyle restoran işleten Dikmen'in hayatı, katıldığı bir yemek yarışmasında 1 milyon dolarlık para ödülünü kazanması ile değişti.

Bu ödülle Tokyo'nun en elit bölgesinde "Burgaz Ada" isimli restoranını açan Dikmen, konuklarına Osmanlı mutfağından örnekler sunuyor.

- "En çok hünkarbeğendi ve kuzu etiyle ızgara yemeklerini seviyorlar

Restoranında, tarihçi Prof. Dr. Mustafa Argunşah'ın 14. yüzyıl saray mutfağı hakkında ulaştığı bilgiler ışığında yaptıkları yemekleri sunduklarını anlatan Dikmen, ayrıca 15. yüzyılda eserler veren ve literatürde "en büyük Osmanlı hekimi" olarak yer alan Muhammed bin Mahmud Şirvani'nin bilgilerinden de faydalandıklarını ifade etti.

Restoran işletmeciliğinin yanı sıra Osmanlı-Türk yemekleri üzerine Japonca bir kitabı basılacak olan ve Japon televizyonlarında yemek programı da yapan Dikmen, "Japonlar, en çok hünkarbeğendi ve kuzu etiyle ızgara yemeklerini seviyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği Japonya ziyaretinde yemek yediği restoranda Tokyo sosyetesine, Tokyo'daki diplomatik misyon şeflerine hizmet veren Dikmen, restoranın müdavimleri arasında Japonya İmparatorluk Ailesi'nin ve Japon Başbakanı Şinzo Abe'nin de olduğunu belirtti.

- "Bu yalnızca benim değil Türk mutfağının gururu"

Restoranında eşi Yuka'nın da kendisine yardım ettiğini, kızı Maho'nun ise Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra yeniden Tokyo'ya döndüğünü aktaran Dikmen, önümüzdeki süreçte Türk ve Osmanlı mutfağının ününü arttıracak yeni bir şube de açmayı planladıklarını söyledi.

International Gurme sıralamasına göre dünyada en yüksek puana sahip Türk aşçı olduğunu dile getiren Dikmen, "Restoranım Tokyo'nun en iyi 100 restoranı arasında 5'inci. Dünyaca ünlü suşinin ülkesinde Türkiye'yi başarıyla tanıtıyoruz. Bu yalnızca benim değil Türk mutfağının gururu." diye konuştu.

Dikmen, çok zengin olan Türk mutfağında 200 çeşit pilav, 400 çeşit patlıcan yemeği bulunduğuna işaret ederek, "Kendi mutfağımızı burada iyi tanıtmak istiyoruz." dedi.



Sıradaki Haber