17 °c

İsrail'de çıkan yangınlar dördüncü gününde

KUDÜS (AA) - İsrail'de salı günü başlayan ve ülkenin birçok noktasında devam eden yangınlar devam ederken, şiddetli rüzgar ve iki aydır devam eden kurak havanın söndürme faaliyetlerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece Kudüs yakınlarındaki Beit Meir bölgesinde yoğunlaşan yangının büyük oranda...

Güncel Haberi
İsrail'de çıkan yangınlar dördüncü gününde
İsrail'de çıkan yangınlar dördüncü gününde

KUDÜS (AA) - İsrail'de salı günü başlayan ve ülkenin birçok noktasında devam eden yangınlar devam ederken, şiddetli rüzgar ve iki aydır devam eden kurak havanın söndürme faaliyetlerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece Kudüs yakınlarındaki Beit Meir bölgesinde yoğunlaşan yangının büyük oranda söndürüldüğünü belirtti. Onlarca evin yanarak zarar gördüğü Beit Meir'de yaşayan halkın tahliye edildiğini de ifade eden Rosenfeld, kundaklama girişiminde bulunduğu şüphesiyle ülke genelinde toplam 12 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Rosenfeld, on binlerce kişinin yangın nedeniyle dün tahliye edildiği kuzeydeki Hayfa şehrinde ise yangınların bugün nispeten hafiflediğini ifade etti. Rosenfeld ayrıca, şiddetli rüzgar ve iki aydır devam eden kurak havanın söndürme faaliyetlerini olumsuz etkileyerek yangının yayılmasına neden olması ve kundaklama riski nedeniyle alarm durumunda olduklarını ifade etti.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı Kurumundan yapılan yazılı açıklamada ise yangın sebebiyle Hayfa'da şu ana kadar 70 kişinin hafif yaralandığı bildirildi. Yaralanmaların çoğunun dumandan olumsuz etkilenme şeklinde olduğu ifade edildi. İsrail polisi dün yaptığı açıklamada, Hayfa'da yangının ulaştığı 12 mahalleden on binlerce kişinin tahliye edildiğini duyurmuştu.

İsrail devlet radyosunun haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yangını kasıtlı olarak çıkaran kişilerin vatandaşlıktan atılabileceğini söyledi. Netanyahu, "Yangın çıkarmak için kundaklamada bulunmak bir terör faaliyetidir. Kasıtlı olarak yangın çıkarırken yakalananlar vatandaşlıktan çıkarılabilir." dedi.

- Filistin ve Türkiye'den yardım

Öte yandan Filistin Sivil Savunma İdaresi, İsrail yönetiminin, ülkede çıkan yangınların söndürülmesi için yaptığı yardım talebine olumlu karşılık verildiğini duyurdu. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Filistinli itfaiye ekipleri Hayfa'ya ulaşarak söndürme faaliyetlerine destek vermeye başladı.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Yunanistan, Hırvatistan, İtalya ve Rusya da söndürme faaliyetlerine destek için yangın söndürme uçağı göndereceklerini açıklanmıştı. Netanyahu dün bir yazılı açıklama yaparak Türkiye'ye teşekkür etmişti.

İsrail'de salı günü Kudüs dahil 13 noktada çıkan yangınlar, kurak hava ve rüzgarın da etkisiyle yayılmıştı. Yangınların çıkış sebebi bilinmezken, İsrailli yetkililer "kundaklama şüphesi olduğu ve bunun araştırıldığını" belirtiyor.

- İsrail'deki yangınlar

İsrail'de birçok kez farklı nedenlerle günlerce süren yangınlar çıkmıştı. Bunların başında da Lübnan-İsrail arasında 2006 yılında gerçekleşen savaşta, Lübnan tarafından atılan roketlerin sebep olduğu yangınlar geliyor. Meron (Cermak) Dağı ile Celile dağlarının bir kısmının yanı sıra Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'nde kısmen meydana gelen yangın, söz konusu savaş nedeniyle basında geniş bir yer bulmamıştı.

İsrail'in kuzeyinde yer alan Karmel dağlarının çevresindeki ormanlık alanda meydana gelen ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının ise petrol rafinerisi ve sanayi bölgesine yakınlığı nedeniyle ülkenin yaşadığı en tehlikeli yangın felaketleri arasında olduğu ifade edilmişti. Karmel yangınındaki ölüm vakalarının çoğunun bölgedeki Damon Cezaevi'nden kaçan içinde gardiyanların olduğu bir otobüsün alevlere yakalanması sonucu meydana geldiği kaydedilmişti.

Yangının ardından başlatılan kapsamlı soruşturma sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Eli Yishai, Maliye Bakanı Yuval Steinitz ve Başbakan Binyamin Netanyahu görevlerinde taksirli olmakla itham edilmiş ancak görevinden alınma ya da benzeri bir uygulamaya gidilmemişti.

Ayrıca Kudüs'teki ormanlarda son yıllarda birkaç defa yangın çıkmış ancak ciddi boyutlara ulaşmamıştı.

Sıradaki Haber