17 °c

Kabataş'ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığı entegre olacak

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş Transfer Merkezi Projesi'nde alışveriş merkezi (AVM) ya da bu tarz başka binaların yer almadığını belirterek, "Martı şeklindeki iskele alanı sadece bin 300 metrekaredir. Tüm alan, yeşil alanla birlikte 100 bin metrekareden fazladır. İskele alanının yüksekliği 9,5 metredir. Silüeti...

Güncel Haberi
Kabataş'ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığı entegre olacak
Kabataş'ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığı entegre olacak

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş Transfer Merkezi Projesi'nde alışveriş merkezi (AVM) ya da bu tarz başka binaların yer almadığını belirterek, "Martı şeklindeki iskele alanı sadece bin 300 metrekaredir. Tüm alan, yeşil alanla birlikte 100 bin metrekareden fazladır. İskele alanının yüksekliği 9,5 metredir. Silüeti kapatması söz konusu değildir." dedi.

Topbaş, "Kabataş Meydan Düzenlemesi, Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi Projesi" ile ilgili AA muhabirinin sorularını makamında yanıtladı.

Projenin 2005 yılında tasarlandığını, 2008 yılında Koruma Kurulu'nda plan ve tasarımının onaylandığını aktaran Topbaş, 2009 yılında projenin Cityscape Ödülüne aday olduğunu ve 2010 yılında en iyi aktarma merkezi ödülünü aldığını anlattı.

Topbaş, projenin 2011 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve plan onayının alındığını kaydetti.

Bölgede, bu yıl metro ilavesi doğrultusunda yolun aşağıya alınması kararıyla proje tadilatının yapıldığını belirten Topbaş, projede tüm tahkik ve analizlerin üniversiteler ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Topbaş, plan ve ÇED onayına başvurulu tüm belgelerin yeniden düzenlendiğini dile getirerek, sahada esaslı tahkik ve iskele sökümü çalışmaları izinlerinin tam ve bu süreçte başlatılmış olduğunu ifade etti.

Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Topbaş, şöyle devam etti:

"Projede AVM veya bu tarz başka binalar yer almamaktadır. Martı şeklindeki iskele alanı sadece bin 300 metrekaredir. Tüm alan, yeşil alanla birlikte 100 bin metrekareden fazladır. İskele alanının yüksekliği 9,5 metredir. Silüeti kapatması söz konuzu değildir. Arkadaki set yüksekliğinde, Dolmabahçe Camisi'ne 340 metre, Fındıklı Molla Çelebi Camisi'ne ise 190 metredir. Taşıyıcı olarak beton hiç kullanılmayacak, tamamen transparan olacak. Altta ve üstte geçiş alanlarında büfe, pastane, gazete, çay kahve satışı gibi yolcuların ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler yer alacaktır. Bu üniteler aynı zamanda alanın ve mekanın yaşamasını sağlamak amaçlıdır. "

- "Proje alanına birçok yetişmiş ağaç eklenecek"

Topbaş, proje alanındaki tüm ağaçların üniversitelerce tespit edildiğini ve koruma altına alınacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proje alanına birçok yetişmiş ağaç eklenecektir. Bu eklemeler için gerekli toprak derinliği detayı sağlandı. Transfer merkezinin fonksiyonları, Kabataş sahilinde deniz, raylı sistem ve karayolu entegre hale gelecek. Trafik yer altına alınacak. Sahil boyunca kesintisiz yaya akışı sağlanacak. Kabataş vapur iskeleleri, bugün deniz trafiğine kapatıldı. Yaklaşık 2 yıl deniz trafiğine kapalı kalacak. Tramvay ve füniküler sistemleri bir süre daha çalışmaya devam edecek. Bölgeye ulaşımı sağlamak amacıyla ring seferleri başlatılacak. Ayrıca bölgeden geçen otobüs sayıları arttırılacak. İnşaat süresince, Şehir Hatları AŞ Kadıköy-Kabataş, Kabataş- Adalar ve uğramalı Boğaz hattı seferleri Beşiktaş ve Eminönü iskelelerinden, İDO Kadıköy-Kabataş Kabataş-Adalar seferleri İDO Beşiktaş ve Yenikapı iskelelerinden, Dentur Avrasya kooperatifine bağlı işletmeciler Kabataş-Üsküdar seferleri Dentur Beşiktaş iskelesinden, BUDO Kabataş-Bursa seferleri gerekli izinlerin alınması kaydıyla Eminönü iskelesinden gerçekleştirilecek."

Tüm alanda ve denizde bütün bilimsel araştırmaların çok yönlü tamamlandığına işaret eden Topbaş, "Sıvılaşma, deprem, denize etki, deniz canlılarına etki, zemin, su konuları zaten olmazsa olmaz tahkik konularıdır. Ülkemizde ve dünyada binlerce uygulamaları mevcut. Bu alan zor bir alan. Çalışmalarımızı pek çok üniversitemizden değerli hocalarımızla ele alarak bilimsel parametreler ile hesaplamaları yapmış bulunuyoruz. Bu hassasiyetle çalışma süreci devem etmekte olup inşaat süresince tahkik ve kontroller devam edecek." diye konuştu.

- "İnşaat çalışması trafiğe ilave yük getirmeyecek"

Topbaş, projenin 21. yüzyıla uygun teknolojiyle yürütüleceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"İnşaat metodolojisi ve planlaması için uzun ölçüm ve çalışmalar yapılmıştır. Mevcut trafik akışı etkilenmeyecek. İnşaat çalışması trafiğe ilave yük getirmeyecek. Şehir ve çevrenin etkilenmemesi için tüm hassasiyet işin sonuna kadar sürdürülecek. Proje tamamlandığında, tüm özel ve toplu taşıma araçları alt meydanda indirme bindirme yapacak. Yolcuların, gelip geçen araçların egzozundan etkilenmemeleri için konforlu bir şekilde dizayn edildi. Geçen veya indirme bindirme yapan araçlar aynı zamanda iki yöne de gidebilecek. Böylelikle Fındıklı, Tophane veya Dolmabahçe ve stat etrafında dönmek için ters yönde hareket ederek yoğunluk yaratan araçlar trafikten çıkmış olacak. Köprüye doğru seyreden sürücüler alacakları bilgi doğrultusunda bu alanın altında yer alan otoparklara araçlarını bırakabilecek. Alt ve üst meydanda yer alan deniz, metro, füniküler, tramvay, otobüs gibi toplu ulaşım imkanlarından konforlu ve rahat bir şekilde yararlanabilecekler. Üst meydan geniş yeşil alan, bisiklet ve yürüme akslarının yer aldığı çok yönlü bir aktivite alanı olacak. Vatandaşlar araçlara takılmadan denizle buluşabilecek."

Sıradaki Haber