17 °c

Kırgızistan’da anayasa referandumuna doğru

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan’da seçmenler, anayasanın 41 maddesinde değişiklik öngören referandumla birlikte yerel seçimler için de sandık başına gidecek. Merkez Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdıjapar Bekmatov, AA muhabirine, Kırgızistan’da pazar günü yapılacak anayasa referandumunda, ülke içinde ve dışında toplam 2 bin 365, yerel seçimleri için ise bin 902 sandık...

Güncel Haberi
Kırgızistan’da anayasa referandumuna doğru
Kırgızistan’da anayasa referandumuna doğru

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan’da seçmenler, anayasanın 41 maddesinde değişiklik öngören referandumla birlikte yerel seçimler için de sandık başına gidecek.

Merkez Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdıjapar Bekmatov, AA muhabirine, Kırgızistan’da pazar günü yapılacak anayasa referandumunda, ülke içinde ve dışında toplam 2 bin 365, yerel seçimleri için ise bin 902 sandık kurulacağını belirtti.

Bekmatov, anayasa referandumu için, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçiliğinde ve İstanbul Başkonsolosluğunda da iki sandık açılacağını anlattı.

Yurt dışında kayıtlı 14 bin seçmenin bulunduğunu dile getiren Bekmatov, referandum için yurt dışında toplam 35 ülkedeki Kırgızistan elçiliklerinde kurulan sandıklarda oy kullanılacağını söyledi.

İktidar partisinin, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in isteği doğrultusunda meclisteki bazı partilerle ortaklaşa hazırladığı ve anayasadaki 41 maddede değişiklik öngören anayasa taslağı pazar günü referanduma sunulacak.

Başbakan ve yardımcısının milletvekilliğinin düşmemesi, yerel yönetimlere atama yetkisinin başbakana devredilmesi ve geçici cumhurbaşkanın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağı gibi değişiklikler içeren anayasa taslağına, meclisteki 2 partinin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu şiddetle karşı çıkmıştı.

Kırgızistanlı seçmenler, pazar günü anayasa referandumu yanı sıra, 22 şehir ve 405 yerleşim biriminde ilçe ve köy meclis üyelerini belirlemek için oy kullanacak.

Başbakanlık Kayıt Devlet Hizmetleri tarafından yapılan açıklamada, biyometrik verileri alınan 18 yaşını geçmiş, 2 milyon 813 bin 255 seçmenin yerel seçimlerde oy kullanacağı ifade edildi.

Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, yerel seçimlerde 35 siyasi partiden 7 bin 211 aday, 595 sandalye için yarışacak.

Sıradaki Haber