17 °c

Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Çalıştayı

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Türkiye genelinde kadın çalışanların kayıt dışılık oranı yüzde 45,8 düzeyinde. Küçük işletmelerde kadın istihdamına baktığımızda bu oran yüzde 72,8'e çıkıyor." dedi.Bağlı, bir otelde düzenlenen "Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, küçük ve orta ölçekli...

Güncel Haberi
Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Çalıştayı
Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Çalıştayı

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Türkiye genelinde kadın çalışanların kayıt dışılık oranı yüzde 45,8 düzeyinde. Küçük işletmelerde kadın istihdamına baktığımızda bu oran yüzde 72,8'e çıkıyor." dedi.

Bağlı, bir otelde düzenlenen "Küçük İşletmelerde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ), istihdamdaki payından ötürü Türkiye ekonomisinde önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği standartlarına göre 50 kişiden az çalışanı olan işletmelerin KOBİ olarak nitelendirildiğini anımsatan Bağlı, Türkiye'de ise 10 kişiden az çalışanı olan işletmelerin KOBİ olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, istihdam edilen yaklaşık 27 milyon 500 bin kişiden 15 milyon 300 bininin 10 ve daha az kişi çalıştıran iş yerlerinde görev yaptığına dikkati çeken Bağlı, şunları kaydetti:

"Toplam istihdamın yaklaşık yüzde 56'sı küçük ölçekli işletmelerde bulunuyor. Kurumumuz verilerine göre yaklaşık 1 milyon 700 bin iş yerinin yüzde 85,7'si yani 1 milyon 470 bini 10 ve daha az kişi çalıştıran iş yerleridir. Zorunlu sigortalı olan yaklaşık 14,6 milyon kişinin yüzde 28,3'ü de 10 ve daha az kişi çalıştıran iş yerlerinde istihdam ediliyor. Ayrıca bu sektörde çalışanların önemli bölümünü erkek çalışanlar oluşturmaktadır.

Türkiye genelinde kadın çalışanların kayıt dışılık oranı yüzde 45,8 düzeyinde. Küçük işletmelerde kadın istihdamına baktığımızda bu oran yüzde 72,8'e çıkıyor. O zaman ikili bir problemle karşı karşıyayız. Bir, küçük iş yerlerinde kayıt dışılık yüksek. İki, kadın istihdamında özellikle küçük iş yerlerinde kayıt dışılık çok çok daha yüksek. Dolayısıyla hem kadın istihdamındaki kayıt dışılığı kontrol altına almak hem de genel kayıt dışılığı kontrol altına almak için KOBİ'lere yoğunlaşmamız gerekiyor."

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin toplumsal bir kültür olduğunu ifade eden Bağlı, sadece cezalandırmalarla kayıt dışı istihdamla mücadele edilemeyeceğini söyledi.

Kayıt dışı istihdamda hedeflere ulaşılması için KOBİ'lerin öneminin altını çizen Bağlı, bu kapsamda KOBİ'lerdeki kayıt dışı istihdam oranının düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Çalıştaya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve TÜİK temsilcilerinin yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Sıradaki Haber