17 °c

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto:

ÜSKÜP (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, sığınmacı akınının yeniden başlaması durumunda ilk güvenecekleri ülkenin, güney sınırını koruyacak Makedonya olduğunu söyledi.Szijjarto, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile görüştü. Peter Szijjarto, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın...

Güncel Haberi
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto:
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto:

ÜSKÜP (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, sığınmacı akınının yeniden başlaması durumunda ilk güvenecekleri ülkenin, güney sınırını koruyacak Makedonya olduğunu söyledi.

Szijjarto, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile görüştü.

Peter Szijjarto, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Makedonya'nın "gerçek dostu" olduğunu ve bunu birçok kez gösterdiğini söyledi.

Szijjarto, Makedonya'yı Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda desteklediklerini belirterek, Makedonya'nın NATO üyesi olması ve Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlaması gerektiğini ifade etti.

Batı Balkanların istikrar ve barışının önemine işaret eden Szijjarto, "Barış, istikrar ve refaha giden en hızlı ve en iyi yol Avrupa-Atlantik entegrasyonudur." dedi.

Sığınmacı krizine ve yeni bir sığınmacı akını olasılığına da değinen Szijjarto, şöyle devam etti:

"Sığınmacı akınının AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmadan dolayı azaldığı söyleniyor. Bunun tamamen gerçek olmadığını, kısmen doğru olduğunu söylemeliyim. Gerçeğin diğer kısmı şu; Sığınmacı akını Batı Balkan ülkelerinin kendi sınırlarını kontrol etme ve bir şeyler yapmak istemesinden dolayı azaldı. AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın sağladığı süreyi kullanarak kendimizi koruyabilmeliydik. Şimdi, en güneydeki ülke Makedonya'ya güveniyoruz. Kötü bir şey olduğu takdirde, eğer tekrar sığınmacı akını başlarsa ilk güveneceğimiz ülke, güney sınırını koruyacak olan Makedonya'dır."

Szijjarto, AB'nin sığınmacı kriziyle mücadele eden ülkelere verdiği destekle ilgili soruyu yanıtlarken de "AB, yükün büyük kısmını taşıyan ülkeleri daha güçlü bir şekilde desteklemeli. İlk önce Suriye'nin çevresindeki ülkeleri. Sadece Türkiye'yi değil, aynı zaman Ürdün, Lübnan, Irak Kürt Bölgesi'ni de." ifadesini kullandı.

Poposki de iki ülke arasında her alanda olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, "Szijjarto, Macaristan hükümeti adına Makedonya'daki ve aynı zamanda bölgedeki ilk Macar Ticaret Evi'ni açtı. Önümüzdeki ilkbahardan itibaren iş dünyası ve turizme olumlu ivme kazandıracak Budapeşte-Üsküp arasındaki ilk uçuşun gerçekleşecek olması da güzel haber." dedi.

Sığınmacı krizinde Macaristan'ın ülkesine aktif bir şekilde destek verdiğini anımsatan Poposki, Makedonya'nın güney sınırının korunmasına yardımcı olmak için Macar polislerinin de ülkede bulunmasından dolayı teşekkür etti.

Sıradaki Haber