17 °c

Menderes, Zorlu ve Polatkan anılıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, milletin kendisi için bir şeyler yapmaya çalışan herkesin, her yöneticinin, her liderinin kadrini, kıymetini bildiğini belirterek, "Belki o günün şartlarıyla rahmetli Menderes, bu refleksi hemen göremedi ama yıllar geçtikçe değeri daha çok anlaşıldı ve seveni daha çok arttı. İnşallah bu millet bundan sonra bu tür niyetleri olanlara...

Güncel Haberi
Menderes, Zorlu ve Polatkan anılıyor
Menderes, Zorlu ve Polatkan anılıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, milletin kendisi için bir şeyler yapmaya çalışan herkesin, her yöneticinin, her liderinin kadrini, kıymetini bildiğini belirterek, "Belki o günün şartlarıyla rahmetli Menderes, bu refleksi hemen göremedi ama yıllar geçtikçe değeri daha çok anlaşıldı ve seveni daha çok arttı. İnşallah bu millet bundan sonra bu tür niyetleri olanlara karşı çok daha dik, çok daha yürekli ve çok daha fedakar şekilde aynı refleksi gösterecektir." dedi.

27 Mayıs Darbesi'nin ardından Yassıada yargılamaları sonrası idam edilen Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölümlerinin 55. yılında Anıt Mezar'da düzenlenen anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Şahin, programdaki konuşmasında, 1960'ta Türkiye'de birçok yanlışın, farklı anlayışın ve yanlış geleneklerin başlatıldığı günler yaşandığını dile getirerek, "Bu millet, her yaşadığı olaydan ders çıkarmasını da bilen bir millettir." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayramın son günü şehit ailelerini ziyaretine refakat ettiğini dile getiren Şahin, yazın garsonluk yaparak, okulu için harçlık biriktiren ve 15 Temmuz'da şehit olan bir gencin babasına, "Baba, sizin 1960'ta Menderes'e karşı yaşadığınız o mahcubiyeti bir daha yaşamak istemiyoruz. Bizim nesil de bunu yaşamasın. Onun için sokağa çıkmamız lazım." diyerek evden çıktığını aktardı.

Şahin, "Bu millet kendisi için bir şeyler yapmaya çalışan herkesin, her yöneticinin, her liderinin kadrini, kıymetini bilir. Belki o günün şartlarıyla rahmetli Menderes, bu refleksi hemen göremedi ama yıllar geçtikçe değeri daha çok anlaşıldı ve seveni daha çok arttı. Bugün daha çok anılır hale geldi ve tarihimizin en önemli kahramanlarından biri olarak yerini aldı. İnşallah bu millet bundan sonra bu tür niyetleri olanlara karşı çok daha dik, çok daha yürekli ve çok daha fedakar şekilde aynı refleksi gösterecektir. Görevimiz, bundan sonra bu ülkeyi daha iyiye, daha mükemmele doğru taşımaktır." diye konuştu.

- "Dünyaya millet olmak nedir gösterildi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da insanlık tarihinde darbeler ve halk iradesine rağmen yönetimi ele geçirmek isteyenler olduğuna değinerek, darbelerin birbirine düşmüş, ötekileştirilmiş, zayıf toplumlarda başarılı olduğunu anlattı.

15 Temmuz'da Türkiye'de de böyle bir oyun oynanmaya çalışıldığını belirten Topbaş, "Milletimiz, gerçekten imanıyla, yüreğiyle, vatan, bayrak sevgisiyle liderine, devlet başkanına tabi olarak hep beraberce tek yürek oldu. Siyasi kimlikleri, etnik ayrımları bir tarafa bıraktı; 'Ülkenin, devletin bekası ve geleceği söz konusuyla diğerleri teferruattır.' diyebildi. Dünyaya millet olmak nedir gösterildi." dedi.

Topbaş, kendisini ziyarete gelen yabancı devlet adamları, idareciler, belediye başkanlarının Türkiye ile gurur duyduğunu söylediğini aktarırken, "Lübnan Belediyeler Birliği Başkanı, 'Eğer bu 3 yıl önce olsaydı, Mısır darbesi gerçekleşemezdi.' dedi. Artık bütün toplumlara, mazlum toplumlara bir örnek olarak şehitler ve gaziler verdik ama duruşumuzu net olarak koruduk. Bugün burada bu anma programını yapabiliyorsak, bu bayrağın gölgesinde beraberce oturabiliyorsak, 15 Temmuz şehitlerimizin, gazilerimizin o iman dolu yüreklerinin tanklara ve toplara karşı duruşu sayesindedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Birlik, beraberlik görüntüsü devam ettikçe hiçbir güç bizi parçalayamaz"

Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes de Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı rahmet ve minnetle andığını söyledi.

"Artık darbe dönemi geçmişte kaldı, bundan sonra darbe olmaz" denilen bir anda, 50 yıldır dış güçlerin maşası olmuş vatan hainlerinin planladığı korkunç olayın yaşandığını hatırlatan Menderes, şunları kaydetti:

"İlk anlarda inanmak istemedik. Korku filmi mi izliyoruz, yoksa çok kötü bir rüya mı görüyoruz? Anlamakta ve inanmakta zorluk çektik. 15 Temmuz 2016 tarihini ileride sosyologlar, tarihçiler nasıl değerlendirecekler bilmiyorum. Türkiye'nin yaşamış olduğu bu darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Beyinleri küçücük yaştan itibaren yıkanmış, üniforma giymiş, gözü dönmüş cani robotların vatandaşlarımızın acımasızca ve tereddütsüz ölümlerine sebep olmaları anlaşılır gibi değil."

Menderes, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cesur ve kararlı tavrının, milletin sokağa çıkıp demokrasiye sahip çıkmasının, medyanın kararlı duruşunun ve partilerin birlik, beraberlik görüntüsü vermesinin çok değerli olduğunu ifade ederek, "Bizdeki bu birlik, beraberlik görüntüsü, farklı görüşlerimize rağmen devam ettikçe hiçbir güç bizi bölüp parçalayamaz. Biz farklılıklarımıza rağmen aynı topraklarda doğmuş, aynı bayrak altında yaşayan güçlü bir millet, büyük Türkiyeyiz." dedi.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın dua okumasının ardından törene katılanlar anıt mezara karanfil bıraktı.

Sıradaki Haber