17 °c

Sırbistan'da Uluslararası Balkan Yıllık Konferansı başladı

BELGRAD (AA) - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, "Türkiye-Sırbistan: Balkanlarda siyasi ve sosyo-ekonomik dinamiğin değişimi" konulu 6'ncı Uluslararası Balkan Yıllık Konferansı (IBAC) başladı.İstanbul Üniversitesi ve Belgrad Üniversitesi iş birliğinde başkentteki üniversite rektörlüğünde düzenlenen konferansa, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Belgrad...

Güncel Haberi
Sırbistan'da Uluslararası Balkan Yıllık Konferansı başladı
Sırbistan'da Uluslararası Balkan Yıllık Konferansı başladı

BELGRAD (AA) - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, "Türkiye-Sırbistan: Balkanlarda siyasi ve sosyo-ekonomik dinamiğin değişimi" konulu 6'ncı Uluslararası Balkan Yıllık Konferansı (IBAC) başladı.

İstanbul Üniversitesi ve Belgrad Üniversitesi iş birliğinde başkentteki üniversite rektörlüğünde düzenlenen konferansa, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Belgrad Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ivanka Popovic'ın yanı sıra Türkiye ve bölge ülkelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IBAC'ın altı yıldır bölgedeki ülkelerde gerçekleştiğine işaret ederek, konferansın geçtiğimiz yıllarda Üsküp, Tiran, Bükreş, Saraybosna ve Sofya'daki üniversitelerle ortaklaşa düzenlendiğini belirtti.

Ak, bölgedeki ülkelerde akademik partnerlerinin olmasını amaçladıklarını vurgulayarak, "Burada da Belgrad Üniversitesi ile iş birliği halinde bu toplantıyı gerçekleştirdik. Türkiye'nin ve Balkanların farklı üniversitelerinden de araştırmacılar bulunuyor." dedi.

Konferansın yapıldığı ülkelerde tarihi ve kültürel bağlar içerisinde geleceğe yönelik iş birliği konularını ele aldıklarını kaydeden Ak, "Tarihi köklerimiz ve tarihi birlikteliğimiz çok fazla. Gelecekteki ilişkilerimizi belirleyecek olan çok zengin bir tarihi birlikteliğe sahibiz." diye konuştu.


- IBAC yarın sona erecek


Belgrad Üniversitesi Rektör Yardımcısı Popovic de Türkiye ve Sırbistan arasındaki işbirliğinin uzun yıllar devam ettiğine işaret ederek, "IBAC, Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle ilişkilerini konu alan bir konferanstır. İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin neticesi olarak konferansın Belgrad'da yapılmasına karar verdik.' şeklinde konuştu.

Konferansın iki ülke arasındaki bağları güçlendireceğini belirten Popovic, üniversiteler arasındaki en kapsamlı işbirliğinin dil bilimi alanında gerçekleştiğini ve diğer alanlarda da işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Bu arada, Halkbank, Yunus Emre Enstitüsü Belgrad Türk Kültür Merkezi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) da katkılarıyla gerçekleşen ve yarın sona erecek IBAC kapsamında düzenlenen oturumlarda, Türkiye ve Sırbistan'ın 20 ve 21'inci yüzyıllardaki ilişkileri, Balkanların tarihi ve coğrafyası ile dilbilim ve edebiyat konularının ele alınması bekleniyor.

Öte yandan, IBAC'ta TİKA'nın da Sırbistan'daki faaliyetlerini tanıttığı bildirildi.


Sıradaki Haber