17 °c

SMDK Başkanı el-Abde ve MYK Koordinatörü Hicab Damimarka'da

KOPENHAG (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, Halep'ten tahliyelerin askıya alınmasının arkasında İran'ın olduğunu belirterek, bunun İran'ın Halep'te çözüm istemediğini gösterdiğini söyedi.El-Abde ve Yüksek Müzakere Heyeti Koordinatörü Dr. Riyad Hijab, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bu ülkenin Dışişleri Bakanı Anders...

Güncel Haberi
SMDK Başkanı el-Abde ve MYK Koordinatörü Hicab Damimarka'da
SMDK Başkanı el-Abde ve MYK Koordinatörü Hicab Damimarka'da

KOPENHAG (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, Halep'ten tahliyelerin askıya alınmasının arkasında İran'ın olduğunu belirterek, bunun İran'ın Halep'te çözüm istemediğini gösterdiğini söyedi.

El-Abde ve Yüksek Müzakere Heyeti Koordinatörü Dr. Riyad Hijab, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bu ülkenin Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan SMDK Başkanı El-Abde, Suriye'nin Halep kentinde tahliyelerin askıya alınmasını, "Bunu İran yapıyor. Bu, İran’ın Halep’te bir çözüm istemediğini ve sivillerin daha fazla acı çekmesine çalıştığının göstergesi." diye konuştu.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Samuelsen de, Danimarka’nın Suriye sorununu yalnız başına çözemeyeceğinin altını çizerek, soruna siyasi bir çözüm yolu bulunması çağrısında bulundu.

"Bu çatışmalardan çıkış yolunun siyasi çözüm olduğu konusunda ısrar etmek zorundayız, ama çok karmaşık bir durum olduğunu da kabul etmek durumundayız" diyen Samuelsen, Danimarka’nın sadece insani yardımda bulunabileceğini ifade etti.

Samuelsen, İsveç’in Suriye’de çözüm için Rusya’ya daha çok ekonomik ambargo uygulanması önerisine temkinle yaklaştıklarını ancak öneriyi yine de geri çevirmediklerini kaydetti.

- Erdoğan ve Putin’in önerisine şartlı destek

MYK Koordinatörü Dr. Riyad Hicab da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suriye’de çatışan tarafların kabul etmesi durumunda Kazakistan'ın başkenti Astana’da yeni bir zeminde görüşmeleri önerisiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Açıkça konuşacak olursam, uluslararası kararlar uyarınca, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen barış görüşmelerine kendimizi adadık, özellikle de 2012 tarihli Cenevre Bildirisi'ne. Eğer gerçekten genel ve samimi bir siyasi iletişim olacaksa, tüm yetkilerle donatılmış bir geçiş hükümeti oluşturmak için biz bu siyasi çözümü destekleriz. Temsil ettiğimiz kuruluş aslında siyasi bir çözüm bulmak ve bir parçası olmak için kuruldu."

Hicab, Avrupa Birliği’ne de seslenerek “İnsani bir felakete şahit oluyoruz. Danimarka’nın AB’deki rolü önemli. Dayanışma içinde daha büyük bir AB istiyoruz.” diye konuştu.


Sıradaki Haber