17 °c

Suriyeli sığınmacılara girişimcilik eğitimi

İZMİR (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ve Habitat Derneği'nin, Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılması için hayata geçirdiği proje kapsamında "Yenilikçi Düşünme ve Girişimcilik" eğitimleri başladı.Suriyeli katılımcıların yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmesini, fikir analizi, rakip analizi ve mali tablo analizlerini inceleme ve...

Güncel Haberi
Suriyeli sığınmacılara girişimcilik eğitimi
Suriyeli sığınmacılara girişimcilik eğitimi

İZMİR (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ve Habitat Derneği'nin, Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılması için hayata geçirdiği proje kapsamında "Yenilikçi Düşünme ve Girişimcilik" eğitimleri başladı.

Suriyeli katılımcıların yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmesini, fikir analizi, rakip analizi ve mali tablo analizlerini inceleme ve anlamlandırma becerisi elde etmesini, SWOT analizini öğrenmesi ve kendi fikirlerini topluluk karşısında sunabilmeleri için sunum becerileri geliştirmesi sağlanacak proje, aralık ayı boyunca 11 ilde yürütülecek.

Hukuki ve bürokratik eğitimlerin de verileceği program sonunda katılımcılar, işlerini kurmaları için maddi olarak da desteklenecek.

Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, projeye ilişkin AA muhabirine verdiği bilgide, Türkiye'de ilk kez böyle bir projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Sığınmacılara bugüne kadar nakdi, barınma ve ayni yardımlar yapıldığını hatırlatan Hazır, şöyle konuştu:

"Mülteciler yüzde 80 oranında gittikleri ülkelerde uzun vadeli kalıyor. Onun için 'ülkemize gelen katma değeri yüksek eğitimler almış, kendi alanında uzman arkadaşların Türkiye'de işletmelerini kurarak ülke kalkınmasına desteklerini nasıl sağlarız' diye yola çıktık. Bu çerçevede belli eğitim almış, kendi işini kurmak isteyen Suriyeliler ile yüzde 20 de Türklerle ortak şekilde işletmelerini kurmak için eğitimler veriyoruz."

İstanbul, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, İzmir, Bursa, Ankara, Hatay, Adana ve Mersin kentlerinde, tamamlanacak eğitimler sonucunda Türklerle ortak 300 işletmenin kurulmasını destekleyeceklerini aktaran Sezai Hazır, projenin bu yılki bütçesinin 1 milyon dolar olduğunu, işini kuracak sığınmacılara 5 ile 10'ar bin dolar arasında hibe verileceğini, projenin daha sonra 5 yıla uzatılacağını söyledi.

Hazır, "Bu kalifiye insan gücünü kalkınmaya dahil edebilirsek, bundan Türkiye kazanacak." dedi.

- Kendi işlerine devam etmek istiyorlar

Girişimcilik eğitimine katılan ve Arapçanın yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Türkçe bilen Arapça Dili ve Edebiyatı öğretmeni Hasan Osu (26), Türkiye'ye 3 sene önce geldiğini, ancak uygun bir iş bulamadığını, öğretmenliğe devam etmek istediğini söyledi.

İngilizce öğretmeni Seher Yahya (22) ise, mesleğine devam etmeyi arzuladığını ama sadece Araplara değil, Türklere de öğretmenlik yapmayı hedeflediğini belirtti.

Rakka'dan 10 ay önce gelen Nur Cevher de (27), avukat olduğunu, mesleğini çok sevdiğini ama Suriyeli olduğu için Türkiye'de devam ettiremediğini aktararak, bu nedenle avukatlık dışında ama yine hukukla ilgili bir iş yapmayı planladığını dile getirdi.

Suriye'nin doğusundan 2 ay önce Türkiye'ye geldiğini söyleyen 24 yaşındaki Muhammed Hatun Matroud ise lojistik konusunda eğitim aldığını, Türkiye'de bu sektörde iş kurmak istediğini ifade etti.

Sıradaki Haber