17 °c

TİKA ile BM'nin kalkınma teşkilatı arasındaki işbirliği anlaşması yenilendi

VİYANA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) arasındaki işbirliği mutabakatı yenilendi.TİKA Başkanı Serdar Çam, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki BM Ofisi'nde, UNIDO Genel Direktörü Li Yong ile bir araya geldi. Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil...

Güncel Haberi
TİKA ile BM'nin kalkınma teşkilatı arasındaki işbirliği anlaşması yenilendi
TİKA ile BM'nin kalkınma teşkilatı arasındaki işbirliği anlaşması yenilendi

VİYANA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) arasındaki işbirliği mutabakatı yenilendi.

TİKA Başkanı Serdar Çam, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki BM Ofisi'nde, UNIDO Genel Direktörü Li Yong ile bir araya geldi.

Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil ve UNIDO Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz'ın da katıldığı heyetlerarası görüşmede Çam ve Yong, TİKA ve UNIDO arasında 16 Haziran 2008 tarihinde imzalanan mutabakat zaptını yenileyen anlaşmayı imzaladı.

Anlaşmaya göre, TİKA ve UNIDO’nun işbirliği yaptığı ülkelerde, tarım, sanayi kalkınma, gıda güvenliği, işletmelerin geliştirilmesi, enerji verimliliği, çevre koruma ve teknoloji yatırımının yaygınlaştırılması alanlarında ortak projeler gerçekleştirilecek.

Proje teklifleri UNIDO Genel Direktörü ve TİKA Başkanı’nın ortak kararıyla hayata geçirilecek. TİKA Başkanlığı UNIDO merkezinde geçici uzman görevlendirecek.

TİKA Başkanı Çam, görüşmeden sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNIDO ile yaptıkları iyi niyet anlaşması kapsamında üçüncü ülkelere ilişkin ortak projelerin değerlendirmesini de yaptıklarını söyledi.

"TİKA ile UNIDO arasında 16 Haziran 2008 tarihinde imzalanan ilk işbirliği anlaşmasının kapsamını genişleterek yeniledik." diyen Çam, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Türkiye’nin mevcut kalkınma yardımları başta olmak üzere çeşitli yardımlardaki kapasitesini de kullanarak uluslararası platformda işbirliği yapılması ile ilişkili çalışma konuşulup kararlaştırıldı. Özellikle küçük, orta ölçekli firmaların geliştirilmesi ve müteşebbislerin arttırılması, kendi ayakları üzerinde durabilecek, yardıma muhtaç olmadan hayatlarını idame edebilecek geniş kitlelerin ortaya çıkartılabilmesi ile ilişkili Türkiye’de önemli projeler gerçekleştiriliyor. Bu manada bunu daha geniş bir çatı altında UNIDO ile birlikte yapmaktan büyük mutluluk duyacağımızı ifade ettik. Bu çerçevede yakınımızdaki ülkeler başta olmak üzere, inşallah savaşın bitmesi ile birlikte Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Orta Asya'da, Balkanlar'da yapmış olduğumuz çalışmaları ve projeleri UNIDO ile birlikte yapma hedeflerini konuştuk."

- Şehitlik açılacak

Çam, ayrıca Avusturya’nın Mogersdorf kasabasında, 350 yıl önce Raab Suyu Muharebesi'nde şehit düşen Osmanlı askerleri için TİKA tarafından yapılan anıtın açılacağını söyledi.

Mogersdorf'taki şehitliğin simgesel ve çok anlamlı bir proje olduğunu belirten Çam, "Uygun bir zamanda Viyana Büyükelçimizin de katılımı ile bu simgesel anıtın açılışını yapacağız." dedi.

Tarihçilere göre Raab Suyu Savaşı’nda 5 bin ila 15 bin arasında Osmanlı askeri şehit düştü. TİKA, Mogersdorf kasabasında bulunan ve 1664 yılında Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Avusturya-Macaristan, Almanya ve Fransa orduları arasında gerçekleşen Raab Suyu Muharebesi'nde şehit olmuş Osmanlı askerleri için anıt dikme çalışmalarını geçen yıl tamamlamıştı.

Avrupa’da bir çok TİKA muadili kuruluş ile temas halinde olduklarını anımsatan Çam, Avusturya’dan da bu manada bir görüşme talebi aldıklarını, ilerleyen günlerde Avusturya’nın önde gelen yardım kuruluşları ile üçüncü ülkelerde yapılacak projeler hakkında fikir alış verişinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber