17 °c

Tüketici hakem heyetine "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablolu tepki

KAYSERİ (AA) - Tüketiciler Birliği, şikayetleri karara bağlamakta geciken tüketici hakem heyetlerine Osman Hamdi Bey'in ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunun reprodüksiyonunu, şikayetin sahibi tüketiciye de yarım kilo pastırma yolluyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicileri bilinçlendirmeyi ve sorun yaşamalarının...

Güncel Haberi
Tüketici hakem heyetine Kaplumbağa Terbiyecisi tablolu tepki
Tüketici hakem heyetine "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablolu tepki

KAYSERİ (AA) - Tüketiciler Birliği, şikayetleri karara bağlamakta geciken tüketici hakem heyetlerine Osman Hamdi Bey'in ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunun reprodüksiyonunu, şikayetin sahibi tüketiciye de yarım kilo pastırma yolluyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicileri bilinçlendirmeyi ve sorun yaşamalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi.

Başka dernek ve oluşumların firmalara verdikleri "tüketici ödüllerini" etik bulmadıklarına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

"Bir firmaya 'Tüketici Dostu' ödülü vermek, diğer firmalara karşı haksız rekabet oluşturur. Bir de arkasından pis kokular gelir. Bu nedenle biz bundan uzak durduk. Fakat geçtiğimiz yıl arkadaşlar yönetim kurulu toplantısında 'Buna karşı biz de 'başarısızlık ödülü' verelim dediler. Bu ödülü kime verebiliriz? Tüketicilerin sorunlarıyla ilk muhatap olan tüketici hakem heyetleri. Bu heyetler tüketicilerin sorunlarını çabuk ve masrafsız çözmek için kurulmuşlardır. Bizim bu konuda Avrupa ülkelerinden çok daha ileride olduğumuzu da defalarca söyledik. Çok iyi bir heyet. Daha da iyi olabilir ama tüketici mahkemelerinde 1- 1,5 yıl süren davalara, 'Çok uzun' diyorduk, 'Adalet gecikiyor' diyorduk. Hakem heyetleri bunun için kurulmuştu ancak günümüzde gel gör ki hakem heyetlerinin karar süreleri mahkemeleri geçmeye başladı."

- İkinci "ödül" Çankaya Kaymakamlığına

Şahin, tüketici şikayetlerini en geç sonuca ulaştıran kaymakamlığa bir nevi manevi "cezalandırma ödülü" vermeye karar verdiklerini dile getirerek, bu çerçevede ilk ödüllerini, bir tüketicinin şikayetini 17 ayda karara bağlayan Antalya'nın Kepez Kaymakamlığına verdiklerini anımsattı.

Bu kararı kendilerine gönderen tüketiciye de yarım kilo pastırma hediye ettiklerini anlatan Şahin, "Kaymakamlıklara, Osman Hamdi'nin 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu gönderiyoruz. Bunlardan epey yaptırdık. Çünkü bu ödülü alacak aday çok. Osman Hamdi'nin bu tabloyu niye yaptığını öğrenince hoşumuza gitti. Osmanlı'nın son döneminde hantal bürokrasiyi eleştirmek için böyle bir tablo yapmış. Kaymakamlıklarda, hakem heyetleri hantal çalışıyorsa biz de bu ödülü onlara gönderelim dedik." ifadelerini kullandı.

Şahin, ikinci ödülü, bir tüketicinin şikayetini 18 ayda sonuçlandıran Çankaya Kaymakamlığına göndereceklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Kepez Kaymakamlığına o ödülü verdikten sonra güzel bir gelişme oldu. Kaymakamlığı ziyaret ettik. Yazı işleri müdürü 'Tamam o zaman öyleydi ama şimdi 2 ayda karar veriyoruz.' dedi. Demek ki bizim ödülümüz hedefine ulaştı, 17 ayda karar veren kaymakamlık 2 ayda karar vermeye başladı. 2 ayda karar vermesi adaletin tecelli etmesi demek. Bizim de hedefimiz buydu. Çankaya Kaymakamlığına bu ödül gittikten sonra onların da 17-18 ayda değil de 2-3 ayda karar vermesini bekleyeceğiz. Çünkü Türkiye'de çok nadir ilçelerde iki hakem heyeti var. Her ilçede bir, hatta bazı ilçelerde hiç yok. Çankaya'da iki hakem heyeti var ve buna rağmen 17-18 ayda karar veriyor. Mahkemelere rahmet okutturacak karar verme süresini aşağıya çekmek lazım."

Şahin, tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların, müracaat tarihi ve sırasına göre en geç 6 ay içerisinde görüşülerek karara bağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber